Na hlavný obsah

Lekári vo viacerých nemocniciach postupne sťahujú výpovede

Reagujú na podpísanie memoranda medzi vládou a lekárskymi odborármi.

Lekári vo viacerých nemocniciach postupne sťahujú výpovede
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Viaceré nemocnice vo štvrtok (1. 12.) informovali o tom, že ich lekári hromadne sťahujú svoje výpovede. Robia tak v reakcii na stredajšie (30. 11.) podpísanie memoranda medzi vládou a Lekárskym odborovým združením (LOZ), ktoré rieši požiadavky lekárov v hromadných výpovediach.

Takmer všetci lekári v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice stiahli svoje výpovede. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Monika Krišková s tým, že nemocnica funguje v štandardnom režime. Pre pacientov sa nič nemení.

V UNLP podalo výpovede 226 z 907 lekárov. „Až na dvoch kolegov všetci lekári stiahli svoje výpovede, rovnako aj zdravotné sestry Neurochirurgickej kliniky,“ spresnil riaditeľ nemocnice Ľuboslav Beňa.

Podľa jeho slov všetky kliniky, oddelenia a ambulancie fungujú aj naďalej v štandardnom režime. Okrem akútnej zdravotnej starostlivosti poskytujú aj plánované operácie.

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove bude od soboty (3. 12.) poskytovať úplnú zdravotnú starostlivosť. Výpovede stiahli všetci 144 lekári a nastúpili do práce. Potvrdil to riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník.

„Vo štvrtok a piatok (2. 12.) FNsP poskytuje neodkladnú zdravotnú starostlivosť a vopred naplánovanú onkologickú a biologickú liečbu. Od soboty poskytuje úplnú zdravotnú starostlivosť,“ uviedol Šarník.

Ešte v stredu o stiahnutí výpovedí takmer všetkých svojich lekárov informovala Univerzitná nemocnica Bratislava aj nemocnice v Žilinskom samosprávnom kraji.

Pribúdajú ďalšie nemocnice

Zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu bude naďalej poskytovať aj Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku. Všetci lekári, ktorí podali výpovede, ich stiahli. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

Rovnako spravili aj lekári vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Nové Zámky, nemocnici v Starej Ľubovni, Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici, Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach aj vo Fakultnej nemocnici Trenčín.

„Postupne obnovujeme a spúšťame plánované operačné výkony a hospitalizácie,“ informoval hovorca Fakultnej nemocnice Trnava Matej Martovič. Dodal, že k 1. decembru boli stiahnuté všetky výpovede lekárov.

Výpovede stiahli aj lekári Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Rovnako aj v banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou, v ktorej plánovalo odchod 48 lekárov z celkového počtu 93. Vzhľadom na tento počet by v nemocnica nedokázala zabezpečiť chirurgické disciplíny ani pre akútne prípady.

V popradskej nemocnici nestiahli výpovede po podpísaní memoranda všetci lekári. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že traja napokon na svojich výpovediach trvajú.

Naopak, v sieti nemocníc ProCare a Svet zdravia stiahli svoje výpovede všetci lekári. Nemocnice preto pokračujú v poskytovaní akútnej aj plánovanej zdravotnej starostlivosti bez obmedzení. Informoval o tom hovorca siete Tomáš Kráľ.

„V 17 nemocniciach spadajúcich do skupiny ProCare a Svet Zdravia sme zaznamenali celkovo 26 výpovedí v súvislosti s aktivitami LOZ. K včerajšiemu dňu ani jeden lekár na svojej výpovedi nezotrval a všetci pokračujú v pracovnom pomere ďalej,“ priblížil Kráľ.

Všetky výpovede už stiahli aj lekári Detskej fakultnej nemocnice Košice, v ktorej bola situácia najvážnejšia spomedzi košických nemocníc. Výpovede tam podala približne polovica lekárov. Ak by ich nestiahli, nemocnica by nedokázala zabezpečiť efektívnu zdravotnú starostlivosť pre detského pacienta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko