Na hlavný obsah

Little Richard, jeden z otcov „diablovej hudby“, predvádzal vždy excentrickú šou

Svoje miesto má aj v rokenrolovej sieni slávy.

Little Richard, jeden z otcov „diablovej hudby“, predvádzal vždy excentrickú šou
Americký rokenrolový spevák, skladateľ a klavirista Little Richard (1986). Foto: TASR/AP

Americký spevák, skladateľ a pianista Little Richard, ktorý sa narodil 5. decembra 1932, bol legendou a jedným z otcov „diablovej hudby“ zvanej rokenrol. V 50. rokoch minulého storočia šokoval divokou hrou na piano, spevom hraničiacim s jakotom i excentrickým zjavom – používal totiž silný make-up.

Little Richard naspieval známe hity ako Tutti Frutti, Lucille, Send Me Some Lovin‘, Good Golly Miss Molly alebo Keep A-Knockin.

Časopis Rolling Stone v roku 2010 označil Little Richarda, ktorého v roku 1986 ako jedného z prvých prijali do rokenrolovej siene slávy, za ôsmeho najvýznamnejšieho umelca všetkých čias.

Na jeho hudbe vyrástla celá generácia hviezdnych muzikantov, od Beatles a Rolling Stones až po Eltona Johna. Za svoj idol ho považovali James Brown, Paul McCartney aj Elvis Presley.

Jeho Tutti Frutti trhalo rebríčky

„Pôvodca a emancipátor rekonerolu“ sa narodil ako Richard Wayne Penniman v Macone v štáte Georgia ako jeden z 12 detí v rodine adventistov siedmeho dňa. So spevom začínal v kostole s rodinnou skupinou Penniman Singers, neskôr s gospelovou skupinou The Tiny Tots Quartet.

Rodičia ho však v jeho nadaní nijako nepodporovali a v 13 ho vraj vyhodili z domu, pretože, ako sám hovoril, bol homosexuál. Hrať začal v 40. rokoch v potulných kapelách a veľký hit, Tutti Frutti, nahral v septembri 1955.

Do celoamerického pop rebríčka sa vďaka nemu Little Richard dostal skôr ako Elvis Presley, ktorý Tutti Frutti a neskôr ďalšie Richardove hity rýchlo zaradil do svojho repertoáru. Rané nahrávky hudobníka, ktorý si sám hovoril architekt rokenrolu, boli zmesou blues a tradičného černošského gospelu, ale s pekne úderným rytmom. Vraj ho inšpirovalo dunenie vlakov.

Prvých šesť singlov u malej nezávislej firmy vydal v rokoch 1955 až 1957, potom sa odmlčal. Ale keď sa v roku 1962 vrátil na pódiá v rámci európskeho turné, klaňali sa mu ako svojmu vzoru nové hudobné hviezdy a fanúšikovia v Hamburgu mu bozkávali nohy.

„Publikum dokázal uviesť do stavu úplného šialenstva. Bolo to hypnotické ako cirkevné zhromaždenie,“ povedal Mick Jagger. A Richardov mladučký gitarista Jimi Hendrix odvážne napodobňoval majstra až po pestrofarebné oblečenie.

Svoju orientáciu istý čas popieral

Spôsobu Richardovho spevu sa neskôr začalo hovoriť soul, za ktorého otca sú považovaní James Brown a Otis Redding. No obaja označujú Little Richarda za svoj idol. A obaja ho v 50. rokoch napodobňovali.

Dokonca ho v roku 1955 zastupovali v jeho kapele The Upsetters, keď nemal čas. David Bowie dokonca raz povedal, že bez Richarda by sa nikdy nestal muzikantom.

Umelec mnohokrát za svoju kariéru oznámil a zase odvolal, že od hudby odchádza k povolaniu kňaza. Medzi tým však stále koncertoval a vydával platne. Jedným takýmto prelomom prešiel už v roku 1957, keď začal študovať Bibliu a zriekol sa svetských radovánok. Dokonca sa oženil a s manželkou adoptovali dieťa.

Po štyroch rokoch však bolo po manželstve, keď Richarda pristihli na pánskych záchodoch pri „nevhodnom správaní“. V roku 1995 k tomu magazínu Penthouse povedal: „Celý život som bol gay. A viem, že boh je bohom lásky, nie nenávisti“.

Koncertovať neprestal ani v 70. a 80. rokoch, aj keď jeho piesne už predné miesta hitparády nedosiahli. Nahral viac ako 50 albumov a kompilácií, najnovšou je California (I’m Comin‘) z roku 2016. V R&B hitparáde mal osemnásť skladieb, deväť z nich sa umiestnilo aj v popovej hitparáde.

V roku 2017 však v jednej kresťanskej televízii vyhlásil, že homosexualita je „proti prírode“. O tri roky neskôr zomrel, mal 87 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet