Na hlavný obsah

Ľuďom chodia výrazne vyššie účty za teplo a teplú vodu

Dodávatelia tepla radikálne zvýšili ceny.

Slovensko začína pociťovať najvýraznejší dosah energetickej krízy. Ľudia dostávajú podstatne vyššie výmery zálohových platieb za teplo a teplú vodu. Mnohí obyvatelia nerozumejú prečo, keďže štát informoval o zastropovaní cien.

Napríklad o 100 % viac by už teraz v decembri mali platiť obyvatelia bytoviek v Spišskej Novej Vsi. Cenu radikálne zvýšili dodávatelia tepla.

Cenu tepla rátajú z ceny plynu. Tri posledné roky Spišiaci kupovali plyn len za 20 eur za megawatthodinu. Preto mali ceny za teplo a teplú vodu najnižšie v regióne. Zmluva sa však končí a musia nakupovať plyn za trhovú cenu – 150 eur .

„Faktúra, ktorá bola pred rokom 400 000 eur za mesiac, je dnes 2,6 milióna eur,“ uviedol primátor mesta Pavol Bečarik. Každý deň sledujú grafy a čakajú, že ceny klesnú a hľadajú alternatívu na uzavretie výhodnejšej zmluvy na plyn.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ľudí prosia, aby vydržali nadchádzajúce tri mesiace. Mesto sľubuje, že ak štát nárast cien vykompenzuje, peniaze im vrátia v preplatkoch a zálohové platby znížia.

V Poprade ceny tepla už tento rok zvyšovali a v januári budú opäť. Zatiaľ sa nevie o koľko. Na hornej Nitre podľa informácií RTVS zatiaľ dostali zálohové platby len obyvatelia Handlovej. Na budúci rok by si mali priplatiť za teplo približne o 30 % viac. Dodávatelia tepla v ostatných mestách a obciach zatiaľ vyčkávajú.

Prievidza je stále vykurovaná teplom zo Slovenských elektrární, ktoré vyrába z hnedého uhlia. Jeho ťažba je tiež pre vysoké ceny energií drahšia a cena tepla pôjde hore. Najpesimistickejšie odhady odborníkov hovoria, že teplo z niektorých teplárenských spoločností môže narásť až o viac ako 200 percent.

Cenu tepla zníži až zásah štátu

Výrobcovia tepla zatiaľ nemajú informáciu, akým spôsobom štát na seba preberie vyššie náklady za vykurovanie. Preto od domácnosti pýtajú vyššie zálohy. Štát avizuje, že do cenotvorby zasiahne, až keď sa schváli rozpočet. Sľúbené opatrenia sa napokon prejavia v ročnom zúčtovaní.

Výrobca tepla na jeseň požiadal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), aby mu schválil návrh na ceny na ďalší rok. Do cien si premietol takzvané oprávnené náklady. „Zemný plyn zdražel veľmi výrazne, čo sa nevyhnutne premietne aj do cenových rozhodnutí ÚRSO,“ vysvetlil analytik Radovan Potočár.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Úrad od 1. septembra ku dnešnému dňu už vydal viac ako 200 cenových rozhodnutí. Zároveň platí to, čo úrad už dlhodobo hovorí, že bez včasnej aplikácie mimoriadnych opatrení štátu nebude možné nejako výrazne zmierniť dosah zdražovania aj regulovaných cien tepla,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Vláda prisľúbila, že tieto opatrenia zabezpečia, aby teplo nezdražovalo o viac ako 15 percent. „V skutočnosti však náklady teplárov porastú viac. To znamená, že bude veľký rozdiel medzi regulovanými cenami, teda tým čo uzná teplárom ÚRSO, a cenami, ktoré budú môcť účtovať odberateľom. Tento rozdiel by mal teplárom dotovať štát,“ dodal Potočár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika