Na hlavný obsah

Lukašenko označil sieť reštaurácií McDonald´s v Bielorusku za „náš podnik“

Odporučil znárodniť aj ďalšie podniky.

Lukašenko označil sieť reštaurácií McDonald´s v Bielorusku za „náš podnik“
Na ilustračnej snímke reštaurácia siete McDonald´s. Foto: Unsplash

Bieloruský autoritársky vodca Alexander Lukašenko označil sieť reštaurácií McDonald´s v Bielorusku za „náš podnik“ a odporučil znárodniť aj ďalšie podniky, ktorých zahraniční vlastníci pod vplyvom západných sankcií proti Minsku odišli z Bieloruska. 

Upozornil na to opozičný server Zerkalo, ktorý sa odvolal na prepis Lukašenkovho vystúpenia v podaní prezidentskej kancelárie.

„Odišli vlastníci, tak zbohom. My vás nepoznáme, vy nás poznať nechcete. Od tej chvíle je podnik znárodnený,“ vyhlásil Lukašenko.

„Hovorím to na príklade McDonald ´s. Fungoval a funguje. Ale už je to náš podnik,“ vyhlásil. „Keď sa im nechcelo pracovať, tak ako chcú. Naši ľudia nie sú hlúpejší. Dokážu žemľu rozrezať a dať dovnútra list šalátu či kus salámy. Presne tak sa stalo. Všetko tu zostalo, nič si neodniesli. Inak by som stínal hlavy vinníkov. Nikto si nič nesmie odniesť. To nesmiete dopustiť,“ dodal.

Lukašenko zdôraznil, že hneď po odchode investorov sa podnik musí bezodkladne znárodniť, bez čakania na ďalšie formality a dokumenty. Ako ďalší konkrétny príklad spomenul odchod švédskeho nábytkového reťazca IKEA.

Server pripomenul, že reštaurácie Mcdonald’s v Bielorusku mal minulý mesiac prevziať ruský nástupca amerického reťazca Vkusno a točka (Chutne a bodka). Ale Lukašenko vyhlásil, že McDonald’s by mali nahradiť bieloruské podniky.

Výsledkom je, že od konca novembra reštaurácie, spravované firmou KSB Viktori Restorany, fungujú bez akéhokoľvek firemného štítu či obchodnej značky a logotypu, ale s novým jedálničkom, ktorý podľa portálu budí kritiku spotrebiteľov. Namiesto dlhých radov, tak býva vo vnútri skôr prázdno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet