Na hlavný obsah

Lyžiarske strediská vo Francúzsku sa otvárajú. Bojujú s vysokými cenami energií

Skipasy preto zdražejú.

Lyžiarske strediská vo Francúzsku sa otvárajú. Bojujú s vysokými cenami energií
Na snímke lyžiarske stredisko v francúzskom Val-d'Isère spolu s ubytovacími zariadeniami. Foto: Les Etincelles

Vo Francúzsku sa v piatok (2. 12.) a cez nadchádzajúci víkend otvoria lyžiarske strediská, niektoré sa pridajú v polovici decembra so začiatkom školských prázdnin.

Prevádzkovatelia bojujú s rastúcimi cenami energií aj ťažkosťami pri hľadaní sezónnych zamestnancov.

Lyžiari musia počítať so zdražením skipasov o tri až deväť % podľa jednotlivých stredísk. Ich prevádzkovatelia však s ohľadom na počty rezervácií v ubytovacích kapacitách i v školách lyžovaniu veria, že tohtoročná sezóna bude lepšia ako tá vlaňajšia.

Niektoré alpské strediská vo Francúzsku lákajú na lacnejšie skipasy v predvianočnom čase. Avoriaz, ktorý je súčasťou komplexu Portes du Soleil, ponúkne jednodňové cestovné za 21 eur namiesto 62 eur. Les Deux-Alpes alebo Courchevel za približne 40 eur namiesto až 72 eur, píše špecializovaný server skieur.com.

V Pyrenejách na hraniciach so Španielskom sa v posledných dňoch ochladilo a napadlo tiež niekoľko centimetrov nového snehu, čo umožnilo otvoriť prvé lyžiarske strediská.

Približne meter snehu však stačí len pre pozvoľnejšiu časť zjazdoviek, tie strmšie sa otvoria v budúcich dňoch. 

Spomalia sa vleky a lanovky

V stredisku Artouste majú obsadených zhruba 70 % kapacít na týždeň medzi sviatkami aj na zimné prázdniny francúzskych školákov, píše France 3.

Prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk vo Francúzsku rovnako ako inde v Európe bojujú s prudko rastúcimi cenami energií, ktoré zvyšujú náklady na prevádzku vlekov aj snežných diel.

Chamonix uviedlo, že pri nižšej vyťaženosti spomalí vleky a lanovky o desať %, ak bude elektriny nedostatok, tak dokonca o tretinu. So spomaľovaním vlekov mimo špičky či prázdnin alebo obmedzením osvetlenia počítajú aj ďalšie strediská, píše list Libération.

Rezervovaných pobytov v horách tento rok v porovnaní s vlaňajšou sezónou pribudlo o sedem %, uviedla francúzska Asociácia radníc horských obcí. 

Ľudia však odkladajú rezervácie na poslednú chvíľu. Tento trend je rok od roka výraznejší, uviedol François Gaillard, riaditeľ podľa Libération štátnej organizácie pre propagáciu hôr.

Dôležitá ekológia

Veľmi teplá jeseň a globálne otepľovanie skracujú zimnú sezónu. Strediská začínajú prevádzku stále neskôr a obmedzujú tiež jarné či letné lyžovanie, aby ochránili ľadovcové partie areálov. Strediská Tignes a Les Deux Alpes preto skrátili letnú sezónu, Val-d ‚Isère tento rok ľadovec ani neotvorilo.

Dôraz na ekológiu začínajú klásť aj samotní lyžiari. Ohľady na životné prostredie sú pre Francúzov čoraz dôležitejším faktorom pri výbere lyžiarskeho strediska.

Asociácia Mountain Riders udeľuje titul „zelená vločka“ (Flocon vert), ktoré zatiaľ získalo asi 20 stredísk. Hodnotí napríklad využitie zdieľanej alebo verejnej dopravy v horách, spracovanie odpadu v stredisku, využitie prírodného snehu, zásahy do krajiny alebo snahu o vzdelávanie návštevníkov strán udržateľnosti, píše server geo.fr.

Prevádzkovatelia horských hotelov a chát tiež v budúcnosti budú musieť riešiť energetickú náročnosť budov.

V roku 2028 polovica domov prenajímaných na francúzskych horách nebude spĺňať ekologické normy. Nebudú sa preto môcť prenajímať, vyplýva zo štúdie spoločnosti Heero citovanej serverom L’Indépendant.

Pre celé Francúzsko je podiel veľmi energeticky náročných domov zhruba 17 %, vyplýva zo štúdie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet