Na hlavný obsah

Macron: Západ by mal zvážiť, ako sa postaví k ruským požiadavkám

Ukrajina chce rokovať až s Putinovým nástupcom.

Macron: Západ by mal zvážiť, ako sa postaví k ruským požiadavkám
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Západ by mal podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vopred zvážiť, ako sa postaví k ruským bezpečnostným požiadavkám o Severoatlantickej aliancie, ak sa ruský prezident Vladimir Putin rozhodne vrátiť k rokovaniam o mieri na Ukrajine. Informovala agentúra Reuters.

„Jedným zo základných bodov, ktorými sa musíme zaoberať, je – ako Putin vždy hovoril – strach, že NATO príde priamo k jeho dverám, a tiež rozmiestnením rakiet, ktoré by mohli ohroziť Rusko,“ povedal Macron.

„To bude jednou z tém pri rokovaní o mieri. Musíme pripraviť na to, čo sme ochotní urobiť, ako ochránime našich spojencov a členské štáty. A ako poskytneme Rusku záruky, keď sa vrátia k rokovaciemu stolu,“ dodal.

Rusko aj Spojené štáty, ktoré stoja na čele NATO, tento týždeň uviedli, že sú ochotné spolu rokovať, hoci americký prezident Joe Biden to podmienil tým, že Putin musí prejaviť vôľu ukončiť vojnu na Ukrajine. Kremeľ prostredníctvom svojho hovorcu Dmitrija Peskova zase rokovania podmienil uznaním anexie štyroch ukrajinských oblastí USA.

V telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom Putin v piatok (2. 12.) povedal, že ruské rokovania o mieri s Ukrajinou narúša západná podpora Kyjeva.

Ten dlhodobo deklaruje, že rokovať s Moskvou o prímerí bude iba pod podmienkou, že sa ruské invázne sily úplne stiahnu z Ukrajiny. Ukrajina tiež predtým uviedla, že nechce rokovať s Putinom, ale až s jeho nástupcom.

Rokovanie o mieri

Macron v Bielom dome vo štvrtok (1. 12.) oznámil, že v „nasledujúcich dňoch“ bude s Putinom . hovoriť. „Budem s ním naďalej hovoriť, pretože sa neustále snažíme predísť ďalšej eskalácii. Budem chcieť hovoriť napríklad o bezpečnosti (ukrajinských) jadrových elektrární,“ povedal francúzsky prezident.

Rusko a Ukrajina musia podľa neho nájsť cestu k rokovaciemu stolu. „V správnej chvíli a za podmienok, ktoré si určia Ukrajinci, im pomôžeme zabezpečiť mier,“ povedal Macron.

Priame rokovania ukrajinskej a ruskej delegácie sa uskutočnili naposledy na konci marca a nemali žiadny výsledok. Na rokovania a dialóg vyzvali aj ďalšie svetové mocnosti vrátane Číny, Indie alebo Turecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet