Na hlavný obsah

Maďarsko zrušilo zastropovanie cien pohonných látok

Krajina trpela ich nedostatkom.

Maďarsko zrušilo zastropovanie cien pohonných látok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Maďarská vláda na návrh ropnej a plynárenskej skupiny MOL zrušila v utorok (6. 12.) večer hornú hranicu cien pohonných látok. Krátko predtým to oznámil vedúci kancelárie predsedu vlády Gergely Gulyás.

Skupina už skôr v utorok (6. 12.) varovala, že situácia v zásobovaní Maďarska palivami je kritická a jediným riešením je vytvoriť podmienky na zvýšenie dovozu.

Zahraničné spoločnosti znížili dodávky pohonných látok do Maďarska po tom, čo tamojšia vláda vlani v novembri zaviedla cenový strop 480 forintov (približne 1,17 eur) za liter benzínu aj nafty. Od 30. júla tohto roku mohli regulované ceny využívať iba súkromné vozidlá s maďarským evidenčným číslom, poľnohospodárske stroje a taxíky.

Spoločnosť MOL uviedla, že situáciu v poslednom čase komplikuje snaha ľudí o vytváranie zásob paliva. V krajine bol nedostatok pohonných látok. Nielen počas víkendu, ale už aj v pondelok (5. 12.) a utorok (6. 12.) ráno sa na čerpacích staniciach tvorili dlhé rady, niektoré z nich už nemali čo predávať. Mnohí motoristi sa cez víkend vybrali tankovať do susedných krajín vrátane Slovenska.

Generálny riaditeľ ropnej spoločnosti MOL Zsolt Hernádi vyhlásil, že v krajine vznikla na trhu s pohonnými látkami krízová situácia, ktorej podobná bola naposledy v 70. a 80. rokoch minulého storočia. V 31-ročnej histórii MOL-u nikdy neboli takéto problémy so zásobovaním.

Palivo dovážali aj zo Slovenska

„Urobili sme všetko pre zabezpečenie dodávok. Veľkú časť chýbajúcich palív sme dovážali zo Slovenska, viac však nebolo možné. Potrebujeme dovoz k náprave stability, to však pri cenovom strope nie je možné,“ dodal Hernádi, podľa ktorého by sa trh s pohonnými látkami mal normalizovať do poldruha mesiaca.

Dodal, že minulý týždeň si na čerpacích staniciach spoločnosti kúpilo palivo 2,2 milióna zákazníkov, čo zodpovedá „vrcholu najrušnejšej turistickej sezóny“.

Gulyás dal zrušenie stropu cien pohonných látok do súvislosti so sankciami Európskej únie proti ruskej rope. „Zavedenie sankcií spôsobilo značné problémy v zásobovaní Maďarska energiou,“ hovorí šéf štábu maďarského konzervatívneho premiéra Viktora Orbána.

Predseda maďarskej vlády, ktorý má spomedzi významných politikov EÚ k Rusku najbližšie, dlhodobo kritizuje sankcie EÚ proti Moskve. Podľa jeho názoru poškodzujú európske hospodárstvo viac ako ruské.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet