Na hlavný obsah

Mala sa stať sekretárkou. Vďaka náhodným fotografiám sa stala herečkou

Od narodenia Avy Gardnerovej prešlo 100 rokov.

Mala sa stať sekretárkou. Vďaka náhodným fotografiám sa stala herečkou
Ava Gardnerová. Foto: TASR/AP

Mala sa stať sekretárkou, no keď mala osemnásť rokov, jej fotografie zaujali štúdio Metro-Goldwin-Mayer (MGM). Jedna z najväčších hollywoodskych hviezd prelomu 40. a 50. rokov Ava Gardnerová sa narodila na Štedrý deň v roku 1922.

Herečka pochádzala z rodiny chudobného farmára v Severnej Kalifornii. Pôvodne mala pracovať v kancelárii a podľa portálu Britannica preferovala chlapčenský štýl obliekania. Avšak keď mala osemnásť rokov, jej náhodne vyhotovené fotografie zaujali lovcov talentov z filmového štúdia MGM.

Šéfa štúdia mal zaujať jej nedostatok kultivovanosti a hrubá, takmer nezrozumiteľná výslovnosť. „Nevie hrať. Nevie rozprávať. Je úžasná. Dajte jej zmluvu,“ komentoval podľa Britannicy herečkin výstup pri jej prvej kamerovej skúške.

Spočiatku dostávala len neveľké epizódne úlohy. Väčšiu pozornosť režisérov a teda aj divákov upútala až filmom Zabijaci, v ktorom si zahrala v roku 1946 po boku Burta Lancastera. A potom išla z jednej hlavnej úlohy do druhej.

Excelovala napríklad v snímkach Pandora a bludný Holanďan, Bosonohá kontesa, Dotyk Venuše, Mogambo, Nahá Maja a rade ďalších.

Počas svojej kariéry spolupracovala s vrcholovými režisérmi, akými v tej dobe boli George Cukor, John Ford či Joseph Mankievicz. 

Mnohí, vrátane samotnej Gardnerovej, sa domnievali, že jej kariéra na plátne nikdy nebola taká, akú by si jej talent zaslúžil. Britannica uvádza, že jeden z kritikov to vysvetlil vetou: „Jej vzhľad to urobil nevyhnutným.“

Trikrát vydatá a rozvedená

V porovnaní s jej kariérnym životom, menej úspechu Gardnerová nachádzala vo svojom milostnom živote. Vydala a rozviedla sa trikrát, jej posledným manželom bol Frank Sinatra.

Gardnerová ukončila zmluvu s MGM v roku 1958, píše biography.com. Naďalej sa však objavovala vo filmoch ako Na pláži a Noc leguána. S pribúdajúcimi rokmi dostávala Gardnerová menej pracovných ponúk a pracovala len sporadicky.

Hollywood Ava Gardnerová z hĺbky duše nenávidela. Pripadal jej malomestský a povrchný. V polovici 50. rokov sa presťahovala nastálo do Španielska. Vďaka priateľstvu so slávnym spisovateľom Ernestom Hemingwayom tam našla záľubu v býčích zápasoch, ale aj v toreadoroch.

Posledné roky svojho života prežila v Londýne. Okrem autoimunitného ochorenia, ktorým bol pravdepodobne lupus, podľa Československej filmovej databázy (ČSFD) trpela Gardnerová aj ťažkým emfyzémom pľúc s dýchavičnosťou po rokoch fajčenia.

Dve mozgové príhody v roku 1986 ju čiastočne ochromili a pripútali na lôžko. Liečebné náklady vo výške desiatok tisíc dolárov zaplatil Frank Sinatra.

Pre mnohých fanúšikov zostáva najkrajšou herečkou v histórii Hollywoodu a Americký filmový inštitút (AFI) jej udelil 25. miesto na rebríčku najväčších amerických hereckých legiend.

Herečka zomrela v Londýne 25. januára 1990 vo veku 67 rokov na zápal pľúc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet