Na hlavný obsah

Miera inflácie v EÚ v novembri prvýkrát po roku a pol klesla. Bola na úrovni 11,1 percenta

Najnižšia inflácia bola v Španielsku, vo Francúzsku a na Malte.

Miera inflácie v EÚ v novembri prvýkrát po roku a pol klesla. Bola na úrovni 11,1 percenta
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Inflácia v Európskej únii (EÚ) v novembri prvýkrát po roku a pol klesla, ale zostáva výrazne nad priemerom predchádzajúcich rokov. Medziročné tempo rastu cien kleslo z októbrových 11,5 percenta na 11,1 percenta. Uviedol viedol to v piatok (16. 12.) Štatistický úrad EÚ Eurostat.

Úrad tiež upresnil novembrovú mieru inflácie v eurozóne na 10,1 percenta. V predbežnej správe zo začiatku decembra ju odhadol na 10 percent. V októbri dosiahla inflácia v eurozóne 10,6 percenta. Inflácia klesla prvýkrát od júna minulého roka, kedy sa začalo obdobie trvalého rastu cien.

Najnižšiu mieru inflácie v predposlednom mesiaci roka zaznamenali Španielsko, Francúzsko a Malta. Na druhej strane najvyššiu medziročnú mieru inflácie zaznamenali Maďarsko, Lotyšsko a Estónsko a Litva.

Inflácia vzrástla vo ôsmich krajinách, zatiaľ čo v 16 krajinách klesla. V troch štátoch sa nezmenila.

Inflácia v EÚ bola najviac ovplyvnená cenami energií, a to 3,82 percentuálneho bodu. Nasledovali potraviny, alkohol a tabak, služby a neenergetický priemyselný tovar.

V novembri minulého roka, teda v čase, keď sa už na ekonomike začalo prejavovať oživenie po pandémii a energetická kríza, miera inflácie v celej dvadsaťsedmičke dosiahla 5,2 percenta. V 19 krajinách používajúcich spoločnú menu bola na úrovni 4,9 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika