Na hlavný obsah

Miera nezamestnanosti na Slovensku klesala v novembri už desiaty mesiac po sebe

Najmenej ľudí bez práce hlásil Bratislavský kraj.

Miera nezamestnanosti na Slovensku klesala v novembri už desiaty mesiac po sebe
Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku klesala v novembri už desiaty mesiac po sebe. Foto: Unsplash

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku klesala v novembri už desiaty mesiac po sebe a ustálila sa na hodnote 5,83 percenta. Najmenej ľudí bez práce hlásil Bratislavský kraj. Na druhej pozícii bol Trnavský kraj, ktorý na tejto pozícii po deviatich mesiacoch vystriedal Trenčiansky kraj.

„Nezamestnanosť aj v novembri klesla. Čo ma teší ešte viac, neustále stúpa počet pracujúcich. Zamestnanosť je najvyššia od decembra 2019. To znamená, že sme sa v počte zamestnaných dostali na predkrízovú úroveň. To potvrdzuje, že slovenský trh práce funguje dobre,“ zhodnotil vývoj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). 

Miera evidovanej nezamestnanosti klesla v novembri medzimesačne o 7 stotín percentuálneho bodu na úroveň 5,83 percenta. Počet nezamestnaných klesal takmer vo všetkých krajoch Slovenska s výnimkou Banskobystrického.

Najvýraznejšie, a to o 12 stotín percentuálneho bodu, sa nezamestnanosť znížila v Trnavskom kraji. Ľudí bez práce bolo v porovnaní s októbri menej aj v Trenčianskom kraji.

Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer doplnil, že úrady práce pomohli tento rok desiatkam tisícov klientov a na túto pomoc použili desiatky miliónov eur: „Štatistiky ukazujú, že sme boli v tejto pomoci úspešní. Čísla sú pozitívne a osobne si cením, že tento rok sme boli schopní zamerať sa napriek množstvu nečakaných výziev aj na preventívne opatrenia,“ skonštatoval.

Klesol aj počet dlhodobo nezamestnaných

Od začiatku roka klesla miera evidovanej nezamestnanosti o 1,13 percentuálneho bodu a za týmto poklesom zďaleka nestoja iba regióny s nízkym počtom ľudí bez práce. Napríklad v okrese Rimavská Sobota, teda v okrese s najvyššou nezamestnanosťou, eviduje rezort práce od konca januára pokles o 1,21 percentuálneho bodu, v Revúcej o 1,4 a v Sabinove o 1,19.

Povzbudzujúci vývoj ministerstvo vidí aj v oblasti dlhodobej nezamestnanosti, ktorá tradične patrí k slabinám slovenského trhu práce. V priebehu roka klesol počet ľudí, ktorí sú viac ako rok bez práce, takmer o pätinu. Ich počet bez prerušenia klesá už 16 mesiacov za sebou. Aj celkový počet ľudí bez práce v evidencii klesá. Od začiatku roka približne o 15 percent.

Spomedzi okresov zaznamenal najvýraznejší pokles miery evidovanej nezamestnanosti okres Sabinov. Podľa analytika Inštitútu sociálnej politiky Matúša Baliaka tam okrem poklesu celkového počtu uchádzačov o zamestnanie rástol počet uchádzačov, ktorí sú nedisponibilní z dôvodu prípravy na trh práce.

Na prípravu využívajú viaceré aktívne opatrenia rezortu práce, vďaka ktorým prehlbujú svoje vzdelanie a rozvíjajú svoje zručnosti. „Tento vývoj prispel k poklesu miery evidovanej nezamestnanosti v Sabinove z úrovne 15,85 % v auguste až na novembrových 14,42 %,“ vysvetlil Baliak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko