Na hlavný obsah

Mimovládne organizácie žiadajú zmenu paragrafu 363

A uľahčenie návrhu na disciplinárne stíhanie generálneho prokurátora.

Mimovládne organizácie žiadajú zmenu paragrafu 363
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Mimovládne organizácie žiadajú zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku a uľahčenie návrhu na disciplinárne stíhanie generálneho prokurátora. Pri príležitosti Medzinárodného dňa boji proti korupcii Občianske združenie „Dokončime to“ zvolalo zhromaždenie na bratislavskom Námestí SNP.

Združenie upozorňuje, že hoci má polícia rozviazané ruky, stále je prítomný systém „našich ľudí“. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

Ako príklad uvádzajú zrušenie obvinení Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a ďalších v kauze Súmrak. Zástupca občianskeho združenia „Dokončime to“ Nikita Slovák vysvetľuje, že touto akciou štartujú petíciu za obmedzenie paragrafu 363, ale aj za úpravu kvóra poslancov na disciplinárne pokračovanie voči generálnemu prokurátorovi.

„Chceme obmedziť paragraf 363 na úroveň spred roka 2015. Aby prokurátor v každom prípade nemohol vstupovať do živých spisov alebo odňať vyšetrovateľovi spis. Druhá vec je, že chceme, aby 30 poslancov mohlo navrhnúť disciplinárne pokračovanie voči generálnemu prokurátorovi. Je nemysliteľné, aby mal jeden generálny prokurátor neobmedzené možnosti prepustiť kohokoľvek,“ priblížil Slovák.

Protest podporujú aj organizácie VIA IURIS a Nadácia Zastavme korupciu, ktoré na potrebu zmeny upozorňujú dlhodobo. Tvrdia, že v súčasnom znení 363 dáva generálnemu prokurátorovi príliš široké právomoci zasiahnuť do prípravného konania.

Podľa nich by paragraf mali upraviť tak, aby ním nebolo možné rušiť niektoré rozhodnutia orgánu činného v trestnom konaní – napríklad uznesenia o začatí trestného stíhania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál