Na hlavný obsah

Ministerstvo zahraničných vecí varuje pred počasím v USA

Extrémna zima si tam vyžiadala najmenej 52 obetí.

Ministerstvo zahraničných vecí varuje pred počasím v USA
Sneženie komplikuje situáciu v Rakúsku. (Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí varuje pred extrémnym zimným počasím na väčšine územia Spojených štátov amerických, najmä na severe a na východe krajiny. Rezort o tom informuje na webe.

„Výkyv počasia bude sprevádzaný extrémnymi snehovými búrkami, poľadovicou a silným vetrom. Z uvedeného dôvodu môže dôjsť k prerušeniu dodávok elektrickej energie či problémom v doprave a zásobovaní,“ upozorňuje ministerstvo.

Počasie si vyžiadalo 52 obetí

Mrazivé počasie a snehové búrky si v posledných dňoch v USA vyžiadali najmenej 52 obetí, informovala v pondelok (26. 12.) agentúra AP.

V Spojených štátoch prišlo o život najmenej 48 osôb, z toho 27 obetí zaznamenali v štáte New York. Ku krízovej situácii došlo v tamojšom meste Buffalo, kde mali záchranné zložky v dôsledku víchrice a ťažko zjazdným cestám problémy dostať sa do postihnutých oblastí.

Polícia v Buffale tiež uverejnila výzvu pre majiteľov snežných skútrov, aby sa zapojili do pátracích a záchranárskych prác.

Ďalší štyria ľudia zahynuli pri nehode autobusu, ktorý sa v kanadskej provincii Britská Kolumbia prevrátil na zľadovatenej vozovke.

Podľa očakávaní zima ustúpi tento týždeň

Očakáva sa, že extrémne chladné počasie, ktoré narušilo vianočné plány ľudí v USA, tento týždeň ustúpi.

Podľa americkej Národnej meteorologickej služby napadlo do nedele (25. 12.) na letisku v Buffale viac ako 1,2 metra snehu, pričom snehová prikrývka pribúdala rýchlosťou 5–7 centimetrov za hodinu.

Stanica Sky News pripomína, že v dôsledku extrémneho počasia zostalo bez elektriny približne 1,8 milióna amerických domácností. Letecké spoločnosti museli zrušiť či presunúť tisíce letov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet