Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva nestihne vyplatiť celý stabilizačný príspevok všetkým

Vodičov sanitiek obchádzajú úplne.

Ministerstvo zdravotníctva nestihne vyplatiť celý stabilizačný príspevok všetkým
Na ilustračnej fotografii zdravotnícky pracovník. Foto: Pixabay

Ministerstvo zdravotníctva nestihne vyplatiť celý stabilizačný príspevok všetkým zdravotníkom. V decembri z neho dostanú polovicu – 2 500 eur a ak poslanci nezmenia zákon, budú platiť aj zdravotné a sociálne odvody. Suma sa im tak výrazne zníži.

Príspevky však majú aj ďalšiu medzeru – obchádzajú vodičov sanitiek, ktorí hovoria o diskriminácii.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Sľubovali 5 000 eur, nedotiahli však zákon. Zdravotníci v decembri síce dostanú prvú polovicu stabilizačného príspevku – 2 500 eur, zvyšné peniaze však na účtoch neuvidia. Chýba totiž legislatíva, ktorá by zdravotné sestry či farmaceutov odbremenila od odvodov.

Namiesto 5 000 tak možno dostanú o stovky eur menej. Aj tak však musia podpísať zmluvu, ktorou sa na tri roky zaviažu k práci v sektore.

„Keď niekto nemá zmluvu na dobu neurčitú, tak ten to ani nedostane. Ak prejde na iné oddelenie alebo do iného zariadenia musí vrátiť alikvótnu časť. Nemáme priestor na žiadne vyjednávanie o nejakom zvyšovaní miest alebo niečom podobnom. Dostali sme sa do situácie, že nám každý povie dostali ste stabilizačný príspevok, dovidenia,“ povedala prezidentka Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov Iveta Šluchová.

Daň zaplatia aj tak

Ak by sa zdravotníkov netýkali spomínané odvody, stále zaplatia daň.

„Naozaj si musí každý veľmi dobre rozmyslieť, že či takúto zmluvu podpíše a či sa zaviaže na tri roky zotrvať u daného zamestnávateľa. Je to na rozhodnutí každého z nich,“ ozrejmila prezidentka komory zdravotných sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) hovorí, že legislatívu na odbremenie zdravotníkov od odvodov majú pripravenú, poslanci parlamentu však nerokovali, pozmeňujúci návrh preto nepredložil.

„Tak, aby bol stabilizačný príspevok oslobodený od odvodov, pracovníci ho dostanú do konca roka vo forme nejakého preddavku a potom to bude riešené budúci rok normálne vo výplatnom termíne. Záleží ale na tom, aká sa prijme legislatíva,“ informoval Lengvarský.

Vyplácanie príspevkov má aj ďalšiu medzeru. Obchádza vodičov sanitiek. Predseda Asociácie dopravnej zdravotnej služby Michal Bahelka síce priznáva, že nie sú zdravotnícki pracovníci, upozorňuje však, že v sektore pracujú.

„Na tom výjazde pracujú rovnako, ako ostatní členovia posádky. Rovnako riskujú svoje zdravie, sú prežažení rovnako ako ostnaní. Z tohto poh)ladu je to určite diskriminačné,“ dodal Bahelka.

„Zatiaľ ich nevieme sanovať. Tých povolaní je tam viac, ktoré nie sú súčasťou ústavnej zdravotnej starostlivosti. O tom probléme vieme a budeme sa snažiť nájsť nejaké riešenie,“ reagoval Lengvarský.

Ministri už po schválení stabilizačných príspevkov upozorňovali, že peniaze sa zdania a na účty zdravotníkov neprídu v plnej sume. Odvody však platiť nemali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál