Na hlavný obsah

Ministri EÚ odporučili udeliť Bosne a Hercegovine štatút kandidátskej krajiny

Potvrdiť by ho mali lídri EÚ na štvrtkovom samite.

Ministri EÚ odporučili udeliť Bosne a Hercegovine štatút kandidátskej krajiny
Vlajka Bosny a Hercegoviny. Foto: pixabay.com

Ministri členských krajín Európskej únie v utorok (13. 12.) odporučili udeliť Bosne a Hercegovine (BiH) štatút oficiálneho kandidáta na členstvo v bloku. Na twitteri to oznámil český minister pre európske záležitosti Mikuláš Bek, ktorý rokovaniam v Bruseli predsedá.

Konečné rozhodnutie sa čaká od štvrtkového (15. 12.) samitu dvadsaťsedmičky, potvrdila následne Rada EÚ v tlačovej správe.

Udelenie kandidátskeho statusu balkánskej krajine navrhla Európska komisia pred dvoma mesiacmi, keď informovala o postupe náležitých reforiem v krajinách usilujúcich sa o vstup do EÚ.

V prípade BiH nekonštatovala exekutíva EÚ zásadný pokrok. Napriek tomu, viac ako šesť rokov po formálnej žiadosti krajiny o členstvo, navrhla posunúť rokovania do ďalšej fázy. Krok pri tom spojila s požiadavkami o posilnení štátnych inštitúcií a slobody médií.

„Rada GAC (Rada pre všeobecné záležitosti) sa dnes zhodla na záveroch o pokroku krajín ašpirujúcich na členstvo v EÚ. Osobitne ma teší uznanie reformného úsilia Ukrajiny v náročných podmienkach. Takisto sme odporučili udelenie kandidátskeho statusu pre Bosnu a Hercegovinu,“ informoval o postupe procesu Bek.

Finálne rozhodnutie je na premiéroch a prezidentoch členských krajín, pričom v posledných týždňoch sa špekulovalo o tom, že by mohlo prísť na najbližšie zasadnutie Európskej rady. Rada EÚ v utorok uviedla, že „sa teší na potvrdenie tohto rozhodnutia decembrovou Európskou radou“, ktorá sa v Bruseli uskutoční vo štvrtok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet