Na hlavný obsah

Množstvo tohto roku skonfiškovaného fentanylu v USA by zabilo každého Američana

Oproti roku 2021 ide o viac ako dvojnásobok.

Množstvo tohto roku skonfiškovaného fentanylu v USA by zabilo každého Američana
Na ilustračnej snímke injekčná striekačka. Foto: Unsplash

Americké úrady v tomto roku skonfiškovali také veľké množstvo syntetického opioidu fentanyl, že by to mohlo zabiť každého Američana. Oproti roku 2021 ide o viac ako dvojnásobok. S odvolaním sa na americkú Agentúru pre boj proti narkotiku (DEA) o tom v stredu (21. 12.) informuje spravodajský web BBC.

Fentanyl, ktorý môže byť až 50-krát silnejší ako heroín a 100-krát silnejší ako morfín, je podľa DEA najsmrteľnejšou drogovou hrozbou v USA, kam sa pašuje prevažne z Mexika. DEA tvrdí, že tento rok odhalila 379 miliónov potenciálne smrtiacich dávok fentanylu. Takáto dávka sa podľa BBC môže zmestiť na špičku ceruzky.

DEA uvádza, že tento rok zabavila približne 4,5 tony fentanylu a 50,6 milióna fentanylových tabliet, ktoré mali tvarom pripomínať rôzne lieky proti bolesti, ktoré sú v USA k dispozícii na predpis.

Väčšinu z týchto drog podľa DEA vyrobili kartely Sinaloa a Jalisco v tajných továrňach v Mexiku a použili na to chemikálie získané z Číny. DEA v tejto súvislosti uviedla, že jej hlavnou prioritou je tieto drogové kartely poraziť.

Porovnanie s minulým rokom

V minulom roku na predávkovanie drogami zomrelo viac ako 100 000 Američanov. Dve tretiny z týchto úmrtí sú pripisované práve fentanylu. Tento rok skonfiškované množstvo by podľa DEA stačilo na usmrtenie všetkých 330 miliónov obyvateľov USA.

Okrem fentanylu DEA tento rok zabavila tiež značné množstvo metamfetamínu, heroínu a kokaínu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet