Na hlavný obsah

Moldavsko má obavy, že Rusko naň začiatkom roka zaútočí

Analytik však tvrdí, že zatiaľ tomu nič nenasvedčuje.

Moldavsko má obavy, že Rusko naň začiatkom roka zaútočí
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Moldavsko sa obáva ruského útoku. Tamojšia tajná služba varuje, že Moskva udrie začiatkom budúceho roka alebo na jar. Definitívne rozhodnutie ruských predstaviteľov o ďalšej invázií však bude podľa Kišiňova závisieť od vývoja vojny na Ukrajine. Rusko zatiaľ na obvinenia z plánovaného útoku nereagovalo.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Chovančáková.

„Otázka nie je, či Rusko spustí ofenzívu na územie Moldavska, ale kedy sa tak stane,“ povedal v televízii TVR-Moldova šéf moldavskej tajnej služby Alexandru Musteata. Dodal, že útok môže nastať začiatkom roka, vo februári, v marci alebo apríli.

Rusko sa snaží vplyv v Moldavsku znásobiť dlhodobo. Americký denník The Washington Post na základe analýzy správ tajných služieb tvrdil, že ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) chce rozvrátiť prozápadnú vládu v Kišiňove a vyčlenila desiatky milióny dolárov na vytvorenie siete prokremeľských politikov.

Odpútavanie pozornosti

Bezpečnostný analytik Juraj Kuruc z organizácie Globsec však konštatuje, že podľa neho momentálne nič nenasvedčuje tomu, že by Rusko plánovalo na krajinu zaútočiť.

„Sama o sebe je táto informácia závažná pre najvyššie velenie ukrajinskej armády. Je to ďalšia fáma, ktorou sa Rusi snažia odpútať pozornosť. Minulý týždeň to bolo otvorenie bieloruského frontu, tento týždeň je to chýr o Moldavsku. Ide o veľmi nebezpečné veci, ktoré odpútavajú pozornosť,“ vysvetlil Kuruc.

Kišiňov hrozby berie vážne, pretože Rusko sa na jeho území už výrazne angažuje dlhodobo. Konkrétne v odštiepeneckom regióne Podnestersko, kde má Moskva viac ako 1 000 vojakov. Kuruc preto dodáva, že obavy Moldavska sú pochopiteľné.

„Pretože nie sú súčasťou kolektívnej obrany NATO a preto, že sa na ich území už nachádza ruská posádka a obrovské množstvo ukrajinských utečencov, ktorí by v prípade takéhoto konfliktu utekali ďalej alebo by sa stali súčasťou ešte závažnejšej humanitárnej katastrofy,“ dodal analytik.

Moldavsko patrí ku krajinám, ktoré vojna na Ukrajine zasiahla najviac. Po ruských raketových útokoch pravidelne hlási masívne výpadky elektriny, pretože sa napája na ukrajinskú energetickú sieť. Podobne ako v Poľsku, aj moldavské územie zasiahla zatúlaná raketa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál