Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Chorváti dokráčali za bronzovými medailami výhrou 2:1 nad Marokom

Ide o ich tretí cenný kov zo šampionátov.

MS vo futbale 2022: Chorváti dokráčali za bronzovými medailami výhrou 2:1 nad Marokom
Chorváti sa tešia po výhre 2:1 v zápase o tretie miesto Chorvátsko - Maroko na majstrovstvách sveta vo futbale v katarskej Dauhe. Foto: TASR

Futbalisti Chorvátska získali bronzové medaily na MS v Katare. V sobotňajšom (17. 12.) zápase o 3. miesto zdolali Maroko 2:1 po góloch Joška Gvardiola a Mislava Oršiča v prvom polčase. Za Maroko vyrovnal na priebežných 1:1 Achraf Dari.

Pre Chorvátov je to historicky tretí cenný kov z MS, na predošlom šampionáte v roku 2018 získali striebro, bronz majú aj z MS 1998.

Maroko sa stalo prvým tímom z Afriky, ktorý sa dostal do semifinále MS, a konečné 4. miesto je pre krajinu najväčší úspech v histórii.

Svetový šampionát v Katare vyvrcholí nedeľňajším (18. 12.) finále, v ktorom sa od 16.00 SEČ stretnú Argentína a Francúzsko.

Úvod s dvomi gólmi

Prvý polčas, predovšetkým úvodná desaťminútovka, priniesol viacero zaujímavých momentov, prvý z nich už v 3. minúte. Riskantnú rozohrávku Maroka zavŕšil brankár Bounou, ktorý z ostrého uhla takmer poslal loptu do vlastnej bránky.

V 7. minúte už Chorváti išli do vedenia, keď po priamom kope predviedli peknú kombináciu. Majer poslal centrovanú loptu do šestnástky na Perišiča, ktorý hlavou prihral na nepokrytého Gvardiola a ten taktiež hlavou prekonal Bounoua – 1:0.

Chorvátsky náskok však vydržal iba dve minúty. Aj Maročania gólovo udreli po priamom kope, keď loptu do vlastného pásma hlavou stečoval Majer a Dari zvíťazil v hlavičkovom súboji – 1:1.

Modrič v 24. minúte vyzvŕtal súpera na hranici šestnástky, dostal sa k strele spoza hráčov, no Bounou sa nenechal prekvapiť. Chorváti boli v prvom polčase aktívnejší, viac sa tlačili do ofenzívy a v 42. minúte im tesný náskok vrátil Oršič.

Maročania najskôr pred šestnástkou zastavili ofenzívnu akciu Chorvátov, okamžite však prišli o loptu, ku ktorej sa po Livajovej prihrávke dostal Oršič a technickou strelou k vzdialenejšej žrdi obstrelil Bounoua – 2:1.

Krátko po zmene strán sa Oršič dostal k ďalšej strele z nebezpečnej vzdialenosti, ale Maročania loptu stečovali na roh. Chorváti v druhom polčase kontrolovali tesný náskok, ale Maročanom nechýbala snaha o ofenzívu.

V 74. minúte sa Gvardiol dostal do šestnástky súpera, po súboji s Amrabatom spadol, ale napriek chorvátskym protestom z toho nebol pokutový kop.

Vzápätí mohlo platiť nedáš-dostaneš, keď Chorváti nedostali centrovanú loptu do bezpečia, nepokrytý El-Nesyri sa dostal do šance, ale brankár Livakovič podržal svoj tím.

Gólovú poistku mohol priniesť Kovačič, ktorý sa v 87. minúte uvoľnil v pokutovom území, no ľavačkou tesne minul žrď. Záverečná snaha Maroka o vyrovnanie priniesla hlavičku En-Nesyriho, ktorý poslal loptu tesne nad bránku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport