Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Ďalší štvrťfinálový rozstrel. Lepšie ho zvládla Argentína, Holandsko končí

V semifinále sa stretne s Chorvátskom.

MS vo futbale 2022: Ďalší štvrťfinálový rozstrel. Lepšie ho zvládla Argentína, Holandsko končí
Argentínčan Nahuel Molina (uprostred) sa teší po strelení úvodného gólu vo štvrťfinálovom zápase Holandsko - Argentína na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl. Foto: TASR

Futbalisti Argentíny postúpili do semifinále MS v Katare. V piatkovom (9. 12.) štvrťfinálovom zápase zvíťazili nad Holandskom 4:3 v rozstrele z 11 m, keď po predĺžení bol stav nerozhodný 2:2.

V boji o postup do finále nastúpia v utorok (13. 12.) proti Chorvátsku, ktoré rovnako v rozstrele uspelo proti inému juhoamerickému tímu Brazílii.

Argentínčania viedli v 73. minúte 2:0 a už zdanlivo rozhodnutý zápas poslal do predĺženia striedajúci Wout Weghorst.

Status hrdinu zápasu mu však v rozstrele z bieleho bodu vzal argentínsky brankár Emiliano Martinez, ktorý zlikvidoval dva pokusy „Oranjes“. Rozhodujúcu jedenástku premenil v piatej sérii Lautaro Martinez.

Faktor Messi

Úvodná polhodina prvého polčasu sa niesla v znamení taktického vyčkávania bez výraznejšej pressingovej aktivity z oboch strán. Hráči zvádzali množstvo osobných súbojov v strede ihriska a ofenzívna kreativita bola minimálna.

Náznak prvej šance v zápase prišiel v 18. minúte, keď dostal kolmicu za obranu Bergwijn, ale úmysel Holanďanov prečítal brankár Martinez, ktorý včas vybehol.

V 22. minúte si pripravil palebnú pozíciu Messi, no loptu poslal vysoko nad bránu. Ten istý hráč bol v 35. minúte ústrednou postavou prvej gólovej situácie zápasu.

Messi potiahol loptu a skvelou prihrávkou našiel nabiehajúceho Molinu, ktorý po ideálnom prebratí špičkou kopačky prekonal Nopperta.

„Oranjes“ sa tak ocitli v neľahkej úlohe dobiehať gólové manko. Argentínčania sa v úvodnej štvrťhodine druhého polčasu stiahli do hlbšieho bloku a vyčkávali na svoju príležitosť z brejkov.

V 63. minúte tesne pred šestnástkou fauloval van Dijk unikajúceho Messiho, pričom kapitán Argentíny bol aj sám exekútorom nasledujúceho priameho kopu. Lopta preletela tesne nad brvnom.

V 71. minúte fauloval Dumfries v šestnástke Acunu a arbiter Lahoz nariadil pokutový kop. Tretíkrát v Katare si postavil loptu na biely bod Messi a strelou po ľavej ruke Nopperta poslal Argentínu do dvojgólového vedenia.

Famózny záver riadnej hracej doby od Holandska

Vyzeralo to, že je po zápase, Holanďania však nekapitulovali a v 83. minúte ich udržal v zápase presnou hlavičkou striedajúci Weghorst.

„Albicelestes“ sa zrazu začali obávať o výsledok a dvojgólový náskok nakoniec stratili. V jedenástej minúte nadstaveného času vyprodukoval faul pár metrov od hranice šestnástky Pezzella a Holandsko si trúflo na nečakaný signál.

Koopmeiners prihral po zemi loptu Weghorstovi, ktorý využil svoje fyzické parametre, ustrážil tlak brániaceho hráča a poslal zápas do predĺženia.

Hrdinovia s priezviskom Martinez

Holanďania v predĺžení upustili od aktívnej hry a v druhom predĺžení sa dostali pod tlak. V 114. minúte dostal spätnú prihrávku za hranicu malého vápna Lautaro Martinez, ale strelu zblokoval na roh van Dijk.

Posledná minúta predĺženia patrila strele Fernandeza spoza šestnástky, Holandsko zachránila pravá žrď.

V rozstrele zlikvidoval prvé dva pokusy van Dijka a Berghuisa brankár Martinez a z argentínskych hráčov neuspel iba Fernandez. Rozhodujúci pokus premenil v piatej sérii Lautaro Martinez.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport