Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Francúzsko zdolalo Maroko 2:0

Vo finále tak nastúpia proti Argentíne.

MS vo futbale 2022: Francúzsko zdolalo Maroko 2:0
Futbalisti Francúzska sa tešia z prvého gólu. Foto: TASR/AP

Futbalisti Francúzska sa stali druhými finalistami MS v Katare. V stredajšom (14. 12.) semifinále zdolali Maroko 2:0 gólmi Thea Hernandeza a Randala Kolo Muaniho.

V nedeľnom (18. 12.) finále nastúpia o 16.00 SEČ proti Argentíne, ktorá v utorok (13. 12.) zdolala Chorvátsko 3:0. O bronz sa stretnú v sobotu (17. 12.) v rovnakom čase Chorvátsko a Maroko.

Francúzi vykročili za postupom rýchlym gólom v piatej minúte, keď Hernandez využil ich prvú gólovú príležitosť.

Maročania predviedli v prvom aj druhom polčase viacero ofenzívnych akcií, ale nedotiahli ich do gólového konca. V 79. minúte uzavrel skóre striedajúci Kolo Muani.

Maročania sa favorita nezľakli

V úvodných minútach boli viac pri lopte Maročania, ale z rýchleho gólu sa tešili Francúzi. Akciu v 5. minúte začal Varane, ktorý na pravej strane vysunul Griezmanna. Po jeho spätnej prihrávke sa k strele dostal Mbappe, ktorému obrana Maroka venovala priveľa pozornosti a odrazenú loptu poslal zo vzduchu do bránky Hernandez.

Maročanom to neubralo na ofenzívnom odhodlaní a v 10. minúte Ounahi strelou k pravej žrdi poriadne natiahol francúzskeho brankára Llorisa.

V 17. minúte bol blízko k druhému gólu Francúzov Giroud, ktorý sa na ľavej strane dostal za obranu Monaka, no ľavačkou v rýchlosti trafil iba do bližšej žrde.

Do konca prvého polčasu postupne pribúdali francúzske príležitosti, ktoré vyplynuli z ich rastúcej sebaistoty. V 36. minúte Mbappe neskóroval po šprintérskom súboji a gól nepadol ani z pokusu Girouda.

Krátko pred prestávkou sa po rohovom kope dostal k efektným nožničkám El Yamiq, no Lloris jeho strelu vyrazil.

Gólová poistka

Po zmene strán sa Maročania snažili o ofenzívu, ktorá vyústila do závaru v 54. minúte. Attiat-Allah však v sľubnej šanci zvnútra šestnástky neuspel. Maročania sa aj v druhom polčase vedeli pomerne jednoducho dostať po šestnástku, no pred ňou už narážali na nahustený priestor a neustále francúzske brejkové hrozby.

Randal Kolo Muani prišiel na ihrisko v 79. minúte a okamžite sa zapojil do akcie, ktorá dala Francúzom postupovú definitívu. Maročania nedokázali narušiť kombinačnú ofenzívnu akciu súpera, keď Fofana vyviezol loptu, posunul ju Mbappemu, ktorý si ju vymenil s Thuramom, v šestnástke sa nenechal odzbrojiť viacerými hráčmi a strieľanou prihrávkou našiel nepokrytého Kolo Muaniho – 2:0.

Maročanov to nepoložilo a naďalej sa snažili zvrátiť výsledok. Viacero ich striel zblokovala francúzska obrana a gólom sa neskončila ani situácia z 5. minúty nadstaveného času, keď po Ounahiho strele zachránil na bránkovej čiare Kounde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport