Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Futbalisti Uruguaja zvíťazili 2:0 nad Ghanou

Na postup to nestačilo ani jednému z družstiev.

MS vo futbale 2022: Futbalisti Uruguaja zvíťazili 2:0 nad Ghanou
Uruguajský futbalista Luis Suarez (9) v diskusii s rozhodcom Danielom Siebertom počas zápasu základnej H-skupiny Ghana - Uruguaj na majstrovstvách sveta vo futbale v katarskom meste Wakra. Foto: TASR

Futbalisti Uruguaja zvíťazili v zápase záverečného 3. kola H-skupiny na MS v Katare nad Ghanou 2:0. O ich triumfe rozhodol dvoma gólmi v prvom polčase Giorgian De Arrascaeta.

Uruguajčanom však výsledok k postupu nestačil, skóre mali o jeden gól horší ako Kórejčania, ktorí obsadili druhú postupovú priečku. Skupinu vyhralo Portugalsko.

Zopakoval sa osud spred 12 rokov

Tímy na seba narazili na MS prvýkrát od pamätného štvrťfinále turnaja v JAR 2010, ktoré rozhodla úmyselná ruka v pokutovom území Luisa Suareza a nepremenená penalta Asamoaha Gyana v nadstavenom čase predĺženia.

Ghana vtedy prišla o historický zápis a nestala sa prvým africkým mužstvom v semifinále svetového šampionátu. A nepremenená jedenástka bola osudom afrického tímu aj v Katare, z bieleho bodu tentokrát neuspel v 21. min André Ayew.

Penaltu odpískal rozhodca Daniel Sibert až po konzultácii s videoasistentom. Jordan Ayew v 15. min vystrelil spoza šestnástky, brankár Rochet loptu vyrazil, no potom fauloval dorážajúceho Kudusa.

Čiarový rozhodca zdvihol zástavku, keďže uvidel stáť Andrého Ayewa pri strele svojho brata v ofsajde pred brankárom súpera, no VAR odhalil, že to o milimetre nebola pravda.

Útočník katarského Al Saddu pri penalte zadrobčil a napokon nechal vyniknúť brankára Nacionalu Montevideo.

Druhý polčas dôležitý gól nepriniesol

Ghane k istote postupu stačila remíza, no nepremenená jedenástka ju zaskočila. Prenechala iniciatívu súperovi a ten z eufórie ťažil.

Už o dve minúty po neúspešnej penalte sa mohol prvým autorom gólu Uruguaja na turnaji stať Darwin Nunez, ktorý unikol do brejku, prehodil aj brankára Zigiho, no z bránkovej čiary odkopol loptu Salisu.

Úspešným zakončovateľom „celestes“ sa napokon stal stredopoliar brazílskeho Flamenga Rio de Janeiro. De Arrascaeta skóroval najprv v 26. min, keď dorazil do siete zblízka hlavou pokus Suareza.

Druhý gól pridal v 32. min, keď si obrancovia Ghany viac všímali Suareza. Kanonier Uruguaja našiel spoluhráča v šestnástke úplne voľného na krídle a ten z uhla nezaváhal.

Afričania sa cez prestávku dali dokopy a po zmene strán zreteľne deklarovali, že sú ešte schopní zabojovať o postup zo skupiny. Tréner Addo stiahol bratov Ayewovcov a do útoku postavil aj Bukariho.

A bol to práve bývalý hráč Trenčína, ktorý mohol tesne po príchode na ihrisko skórovať, no z hranice šestnástky minul.

Uruguajčania pretrpeli nápor súpera a po hodine hry sa opäť dostali k šanciam. Brankár Zigi musel ukázať svoju kvalitu najmä v 70. min po rane Valverdeho spoza šestnástky.

V úvode záverečnej štvrťhodiny sa Ghana dostala do veľkého tlaku. Blízko ku gólu bol najmä Kudus v 81. min, no pri jeho presnej strele k žrdi sa vyznamenal Rochet. Uruguajčania opustili svoje útočné rozostavenie 4-3-3 a začali brániť postupový výsledok.

Práve do tohto stavu však prišla informácia, že Kórejčania skórovali a obe mužstvá na trávniku tak momentálne nepostupujú. Záver sa zmenil na divoké útočenie oboch tímov, no gól už nepadol a obe reprezentácie sa s turnajom rozlúčili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport