Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Maroko vo štvrťfinále zvíťazilo nad Portugalskom

Prvýkrát bude mať africký kontinent zástupcu v najlepšej štvorke tímov.

MS vo futbale 2022: Maroko vo štvrťfinále zvíťazilo nad Portugalskom
Marocký hráč Youssef En-Nesyri (vpravo) oslavuje po tom, ako strelil úvodný gól v zápase. Foto: TASR/AP

Futbalisti Maroka sa stali tretími semifinalistami MS v Katare. V sobotňajšom (10. 12.) štvrťfinále zvíťazili nad favorizovaným Portugalskom 1:0 gólom Youssefa En-Nesyriho zo 42. minúty.

V súboji o účasť vo finále sa stretnú s úspešnejším tímom z dvojice Anglicko – Francúzsko, ktoré proti sebe nastúpili v sobotu od 20.00 SEČ.

Prvýkrát v histórii MS bude mať africký kontinent zástupcu v najlepšej štvorke. Prvú semifinálovú dvojicu tvoria Argentína a Chorvátsko.

V pozícii favorita boli Portugalci, v ktorých základnej zostave opäť chýbal Cristiano Ronaldo. Maročania však od úvodu pôsobili kompaktne a prispeli k pútavému dianiu prvého polčasu.

Portugalský tím mal v prvom polčase loptu častejšie vo svojej moci, snažil sa diktovať hru, ale Maročania si dávali pozor na defenzívu a hrozili z brejkov.

Prví sa do šance dostali Portugalci

Ako prví sa do šance dostali Portugalci, keď Joao Felix po rýchlej akcii hlavičkou zamestnal brankára Bounoua.

Podobným spôsobom zakončenia krátko na to odpovedali Maročania, ale ani En-Nesyri nebol úspešný. Marocký útočník sa k hlavičke dostal aj v 26. minúte, ale loptu poslal mimo bránky.

Maročania sa dostali k ofenzívnej akcii v 42. minúte. El Idrissi odcentroval do šestnástky, v ktorej En-Nesyri vyťažil zo zaváhania brankára Costu aj nevýrazného bránenia Rubena Diasa.

Marocký hráč Youssef En-Nesyri oslavuje po tom, ako strelil úvodný gól v zápase.
Marocký hráč Youssef En-Nesyri oslavuje po tom, ako strelil úvodný gól v zápase. Foto: TASR/AP

Hlavičkou otvoril skóre – 1:0. Portugalci boli blízko k vyrovnaniu už v následnej akcii, ale strieľaný center Fernandesa trafil iba hornú žŕdku.

V 51. minúte bolo rušno pred portugalským brankárom po centri Ziyecha a hlavičke Ounahiho, ale brankár Costa si poradil.

V druhom polčase mali Portugalci ešte výraznejšiu prevahu v držaní lopty, ale nebolo im to nič platné. V ich hre chýbal moment prekvapenia a do výraznejších gólových príležitostí sa nevedeli dostať kombináciami ani po centroch.

Nepomohol Ronaldo ani krátka presilovka

Ronaldo nastúpil v 52. minúte na rekordný 196. zápas v národnom tíme a po polhodine hry v ofenzívnej akcii prihral Joaovi Felixovi, ktorého strelu zmaril pohotový Bounou.

V nadstavenom čase sa Ronaldo dostal k strele, ale ani on neprekonal brankára Maroka. Maročan Cheddira dostal v nadstavenom čase dve žlté karty, ani krátka presilovka však Portugalcom nepomohla.

Skóre nezmenil ani nábeh portugalského kapitána Pepeho na center Cancela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport