Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Maroko zdolalo Kanadu a ovládlo svoju skupinu

Z druhého miesta postupujú Chorváti.

MS vo futbale 2022: Maroko zdolalo Kanadu a ovládlo svoju skupinu
Marocký futbalista Hakim Ziyech (7) sa teší z gólu so spoluhráčmi počas zápasu základnej F-skupiny Kanada - Maroko na majstrovstvách sveta vo futbale v katarskom meste Dauha. Foto: TASR

Marocká futbalová reprezentácia sa druhýkrát v histórii prebojovala do osemfinále MS. Postup do vyraďovacej fázy šampionátu v Katare z prvého miesta F-skupiny si zaistila vďaka štvrtkovému (1. 12.) víťazstvu 2:1 nad Kanadou. Z druhej priečky idú ďalej úradujúci vicemajstri sveta Chorváti.

Maroko postúpilo na MS zo základnej skupiny doteraz iba raz, podarilo sa mu to pred 36 rokmi v Mexiku. V osemfinále si v utorok (6. 12.) o 16.00 SEČ v Al Rajáne zmeria sily s druhým tímom E-skupiny.

Dvojgólový náskok Maročanom stačil

Maroku stačil na postup aj nerozhodný výsledok, v prípade víťazstva by však bolo reálne v hre o prvenstvo v skupine. Pre Kanadu sa šampionát v Katare skončil duelom s africkým tímom, v ktorom sa usilovala zmazať nulu na bodovom konte.

Tieto ambície však veľmi rýchlo nabúrala hrúbka jej vlastného brankára. Borjan v 4. minúte vybehol za šestnástku a prihral loptu priamo na nohu Ziyecha, ktorý ponúknutú príležitosť chladnokrvne využil – 0:1.

Kanaďania zostali dlžní svojej povesti z predošlých dvoch zápasov, proti Maroku pôsobili zakríknutým dojmom a v 23. minúte pykali druhýkrát. En-Nesyri si nabehol na Hakimiho dlhý pas a nedôrazne bránený prestrelil Borjana – 0:2.

Africký tím nabral osemfinálový kurz, neuspokojil sa však s dvojgólovým náskokom a pokračoval v aktívnej hre. V 34. minúte bol na konci priamočiarej akcie Sabiri, ktorého strelu Kanaďania v poslednej chvíli zblokovali.

„Javorový list“ mal šťastie aj v 40. minúte, keď po ojedinelej akcii strelil kontaktný gól. Adekugbeho krížny pokus tečoval Aguerd a pomýlil vlastného brankára, ktorý nedokázal zareagovať na zmenu smeru lopty – 1:2.

Posledné slovo v prvom polčase patrilo En-Nesyrimu, jeho gól v nadstavenom čase však neplatil pre ofsajd.

Kanaďania sa po prestávke prezentovali v lepšom svetle a dokázali hroziť. V 56. minúte chýbali Larinovi dva kroky, aby v sklze zakončil. O chvíľu sa dostal do zakončenia Davies, volejom netrafil bránu.

Maročanom akoby zodpovednosť zväzovala nohy, v útoku už neboli takí nebezpeční a sústredili sa viac na bránenie najtesnejšieho náskoku.

V 71. minúte sa im táto striktne defenzívna taktika takmer vypomstila. Striedajúci Hutchinson po rohu hlavičkoval do brvna, odkiaľ lopta spadla na bránkovú čiaru a následná dorážka Vitoriu tesne minula cieľ.

Maroko si už v závere nenechalo vziať triumf a vďaka paralelnej bezgólovej remíze Chorvátska s Belgickom obsadilo prvé miesto v skupine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport