Na hlavný obsah

MS vo futbale 2022: Proti Francúzsku nastúpi v štvrťfinále Anglicko

Nad Senegalom zvíťazili rozdielom triedy.

MS vo futbale 2022: Proti Francúzsku nastúpi v štvrťfinále Anglicko
Angličan Jack Grealish v súboji s Youssoufom Sabalim zo Senegalu. Foto: TASR/AP

Futbalisti Anglicka zvíťazili v nedeľu (4. 12.) nad Senegalom 3:0 a postúpili do štvrťfinále MS v Katare. O miestenku v semifinále zabojujú v sobotu (10. 12.) proti úradujúcim majstrom z Francúzska, ktorí si poradili s Poľskom 3:1.

Angličania potvrdili úlohu favorita a už na konci prvého dejstva viedli 2:0 po presných zásahoch Jordana Hendersona a Harryho Kanea. Ten útočí v Katare na reprezentačný rekord Waynea Rooneyho v najvyššom počte gólov v národnom drese.

Kane skóroval na tomto šampionáte prvýkrát. Jeho tím sa musel zaobísť bez Raheema Sterlinga, ktorý vynechal duel z rodinných dôvodov. Senegalu nepomohlo ani trojité striedanie v polčase a na konečných 3:0 upravil Bukayo Saka.

Oba tímy začali opatrne a ako prví vyvinuli tlak Senegalčania. V 22. minúte minul bránu z blízka Sarr a o chvíľu musel pohotovo zasiahnuť brankár Pickford pri nádejnom pokuse Diu zvnútra pokutového územia.

Neskôr však prebrali iniciatívu Angličania a dokázali zužitkovať svoju prvú veľkú šancu. Kane vysunul po kombinácii v strede ihriska Bellinghama a ten posunul loptu na Hendersona, ktorý nezaváhal.

Práve strojca tejto akcie Kane sa postaral o gól do šatne, keď jeho tím prekazil rozohrávku súpera a išiel do brejku. Bellingham prihral Fodenovi a ten napravo voľnému Kaneovi, ktorý prestrelil brankára.

V druhom polčase sa dohrávalo

Senegalský tréner Cisse pristúpil cez polčas k trom striedaniam. Jeho tím však vyslal na začiatku druhého dejstva na súperovu bránu len jednu nepresnú strelu z diaľky. Albion sa opäť gólovo presadil v 57. minúte.

Senegalčanom vzali jeho hráči loptu v strede poľa a po krátkej kombinácii si ju potiahol po ľavom krídle Foden. V pokutovom území našiel pred bránou Saku, ktorý prudkou strelou prekonal Mendyho. Angličania následne pristúpili k viacerým striedaniam a zvoľnili tempo, no Senegalčanom sa nedarilo dostávať do šancí.

V nadstavenom čase mali ešte niekoľko príležitostí zo štandardných situácií. Priamy kop však skončil v múre a dva rohové kopy nemali potrebnú razanciu. Úradujúci africkí majstri sa tak rozlúčili s MS po štyroch dueloch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport