Na hlavný obsah

Muž, ktorý navrhol a zostrojil bombu pre atentát nad Lockerbie, je vo väzbe v USA

K útoku došlo v decembri 1988.

Muž, ktorý navrhol a zostrojil bombu pre atentát nad Lockerbie, je vo väzbe v USA
Na archívnej snímke z 1988 vrak dopravného lietadla po atentáte na poli v škótskom meste Lockerbie. Foto: TASR/AP

Úrady v Škótsku a USA v nedeľu (11. 12.) oznámili, že Líbyjčan podozrivý zo zostavenia a naprogramovania bomby použitej pri útoku nad škótskym mestečkom Lockerbie, pri ktorom v decembri 1988 zahynulo 270 ľudí, je vo väzbe v Spojených štátoch.

„Rodiny obetí bombového útoku v Lockerbie informovali, že podozrivý abú Adžíla Muhammad Masúd je vo väzbe v Spojených štátoch,“ uviedla podľa agentúry AP škótska prokuratúra.

Súčasne vyjadrila odhodlanie „pokračovať vo vyšetrovaní s cieľom postaviť pred súd všetkých, ktorí konali spolu s (Abd al-Básitom) Migrahím“, jedinou osobou odsúdenou za útok.
Hovorca ministerstva spravodlivosti USA potvrdil, že USA prevzali Masúda, ktorý si v Líbyi odpykával trest v inej veci.

Na archívnej snímke z 1988 poškodené domy a kráter po bombovom útoku na civilný let č. 103 spoločnosti Pan Am nad škótskym mestom Lockerbie.
Na archívnej snímke z 1988 poškodené domy a kráter po bombovom útoku na civilný let č. 103 spoločnosti Pan Am nad škótskym mestom Lockerbie.Foto: TASR/AP

„Očakáva sa, že (Masúd) sa prvýkrát objaví na okresnom súde USA pre okres Kolumbia,“ uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti USA.

K útoku došlo 21. decembra 1988. Výbušnina na palube lietadla spoločnosti PanAm letiaceho z Londýna do New Yorku explodovala počas letu nad škótskym mestečkom Lockerbie. Zahynulo všetkých 259 cestujúcich a členov posádky na palube a 11 ľudí na zemi.

Za tento útok odsúdili len jednu osobu – Líbyjčana Migrahího, ktorý zomrel v roku 2012. Vždy tvrdil, že je nevinný.

Líbyjský bombový atentátnik na dopravné lietadlo nad škótskym mestom Lockerbie z roku 1988 Abdal Bassit Alí al Migráhí.
Líbyjský bombový atentátnik na dopravné lietadlo nad škótskym mestom Lockerbie z roku 1988 Abdal Bassit Alí al Migráhí.Foto: TASR/AP

V decembri roku 2020 (32 rokov po tragédii) americká justícia oznámila, že stíha abú Adžíla Muhammada Masúda, bývalého agenta spravodajských služieb režimu líbyjského vodca Muammara Kaddáfího, ktorý bol v tom čase zadržiavaný v Líbyi. Masúd je podozrivý, že bombu zostavil a naprogramoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet