Na hlavný obsah

Na konferencii OSN prijali historickú dohodu o ochrane biodiverzity

Cieľom do roku 2030 je zabezpečiť ochranu aspoň 30 % svetovej pevniny a morí.

Na konferencii OSN prijali historickú dohodu o ochrane biodiverzity
Účastníci konferencie OSN o biologickej rozmanitosti (COP15) sa po dvoch týždňoch dohodli na záverečnom vyhlásení, podľa ktorého je cieľom do roku 2030 zabezpečiť ochranu aspoň 30 percent svetovej pevniny a morí. Foto: Unsplash

Účastníci konferencie OSN o biologickej rozmanitosti (COP15) sa po dvoch týždňoch dohodli na záverečnom vyhlásení, podľa ktorého je cieľom do roku 2030 zabezpečiť ochranu aspoň 30 percent svetovej pevniny a morí.

Agentúra AP dokument označila za historickú dohodu, ktorá predstavuje doteraz najvýznamnejšiu snahu chrániť svetovú biodiverzitu.

Cieľ zabezpečiť do roku 2030 ochranu aspoň 30 percent suchozemských a morských oblastí si stanovilo zhruba 200 krajín, píše agentúra DPA. Zároveň chcú signatári vynaložiť viac finančných prostriedkov na ochranu biodiverzity. Agentúra Reuters píše, že dohodu prijali napriek námietkam Konga, ktoré uviedlo, že ju nemôže podporiť.

Po prijatí dohody v montrealskom kongresovom centre sa ozval jasot. DPA v tejto súvislosti píše, že organizátori konferencie, vedci a zástupcovia mimovládnych organizácií v prijatí prelomovej dohody dúfali po celý čas, napriek početným odkladom rokovaní.

Pätnásty svetový samit o biodiverzite sa mal pôvodne konať v Číne v roku 2020. Ale pre pandémiu covidu-19 ho odložili a rozdelili. Prvá časť rokovaní sa konala vlani v októbri prevažne online v juhočínskom Kchun-mingu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet