Na hlavný obsah

Na Liptove bojujú za záchranu nemocnice

Chcú zachovať jej oddelenie urgentnej medicíny.

Na Liptove bojujú za záchranu nemocnice
Ilustračná snímka - Liptovská nemocnica. Foto: RTVS

Liptáci bojujú za záchranu nemocnice. Petíciu doručili na Ministerstvo zdravotníctva. Žiadajú zaradenie nemocnice do kategórie, ktorá zachová oddelenia urgentnej medicíny.

Turisticky exponovaný región Liptov vďaka novej kategorizácii nemocníc, môže prísť o oddelenia, ktoré neslúžia len lokálnym obyvateľom, ale hlavne turistom.

Mesto aj nemocnica zhodne tvrdia, že ministerstvo nerozhoduje v kategorizácii na základe správnych dát. Ukazuje sa to na 2 500 podaných anestéziách v minulom roku, ktoré však v oficiálnej evidencii nie sú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo zdravotníctva podotýka, že kategorizácia nemocníc neprebiehala „od stola.“ Na príprave reformy pracovalo viac ako 400 klinických odborníkov. Tí už majú pripravené rozhodnutie o zaradení nemocnice, nebude však podľa očakávaní Liptákov.

„Liptovská nemocnica s poliklinikou sa podľa predbežných výsledkov stane nemocnicou prvej úrovne. Zaradenie do konkrétnej úrovne však automaticky neznamená rušenie pracovísk, práve naopak,“ informovala hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

Petičné hárky za zaradenie liptovskej nemocnice do II. kategórie v organizácii siete nemocníc podpísalo 14 639 ľudí. Petíciu na ministerstvo doručili v stredu (21. 12). Rezort sa ňou bude zaoberať v zmysle zákona o petičnom práve.Rozhodovanie o nemocnici teda ešte nie je uzavreté.

Obavu o dostupnú starostlivosť však majú zdravotníci a aj obyvatelia mesta. Nemocnica síce ostane, ale podľa mesta len pre doliečovacie a rehabilitačné účely. Podľa vedenia nemocnice, však akákoľvek zmena nebude okamžitá a minimálne zimnú sezónu by v Liptovskom Mikuláši mali zvládnuť bez komplikácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny