Na hlavný obsah

Na predsedníckej stoličke EÚ vystrieda Českú republiku Švédsko

Jeho prioritami sú aj environmentálne témy.

Na predsedníckej stoličke EÚ vystrieda Českú republiku Švédsko
Na ilustračnej snímke vlajka Švédska. Foto: Unsplash

Už v nedeľu (1. 1. 2023) vystrieda na predsedníckej stoličke Európskej únie (EÚ) Českú republiku Švédsko. Väčšina expertov i médií hodnotí pôsobenie Prahy na čele bruselského klubu pozitívne.

Viac pozornosti však teraz priťahuje Štokholm. Únii bude totiž šéfovať s vládou, ktorú podporujú extrémisti. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Nie vládnuť, ale zbližovať. Taká je úloha predsedníckeho štátu. Podľa Radovana Geista z Euractivu sa jej Praha zhostila dobre, vidí niekoľko pozitív.

„Prvým je zachovanie európskej jednoty v otázke ruského útoku na Ukrajinu. Napriek tomu, že Maďarsko kritizovalo sankcie, tak bola schopná prijímať ďalšie sérii sankcií proti Rusku aj pokračovať v snahách o obmedzenie závislosti na ruských energiách. Únia nemusela výrazne ustúpiť Maďarsku pri jeho vydieraní v otázke ochrany právneho štátu,“ hodnotí Geist

Na stole budú environmentálne otázky

Teraz bude pri týchto i pri ďalších témach hľadať konsenzus v dvadsaťsedmičke Štokholm. Na čele Únie je už tretí raz. Po prvýkrát však s kabinetom s podporou krajnej pravice.

„Dá sa asi očakávať, že to nebude to Švédsko, ktoré sme poznali pod sociálno-demokratickými a liberálnymi vládami. Bude mať uzavretejší a xenofóbnejší postoj v otázke migrácie. Asi nezmení svoj postoj v otázke ruského útoku na Ukrajinu a asi nezmení svoje pozície ani v environmentálnych otázkach,“ vysvetľuje Geist.

Práve pri nich si však podľa portálu Politico budú musieť švédski diplomati vysúkať rukávy. Na stole je totiž aj prijatie noriem o pesticídoch. Expertka na udržateľnosť Mazars Jana Ružická upozorňuje, že nepôjde o jednoduché rokovania.

„Používanie pesticídov je pomerne citlivá téma, pretože to je diskusia o cene potravín verzus ich vplyve na zdravie či stav životného prostredia. Počas švédskeho predsedníctva bude diskusia hlavne o zohľadnení východiskových pozícií jednotlivých členských štátov EÚ,“ predpovedá Ružická.

Štokholm si dal do svojich predsedníckych priorít aj ďalší zelený cieľ – posunúť rokovania o odpadoch a obaloch. Ani tie nemusia ísť podľa Ružickej ako po masle.

„Výrobcovia nápojov zatiaľ odmietajú povinné ciele opätovného použitia obalov. Krajiny sa nevedia dohodnúť ani v prípade pravidiel pre vývoz odpadu. Švédi tak budú dohliadať na to, aby krajiny EÚ dosiahli spoločnú reč,“ hovorí.

Vo Švédsku bude hľadať spoločnú reč v EÚ na poste predsedníckej krajiny Španielsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál