Na hlavný obsah

Na rekonštrukciu súdov vyčlenili 182 miliónov eur

V stredu spustili prvú fázu v hodnote 4,4 milióna.

Na rekonštrukciu súdov vyčlenili 182 miliónov eur
Dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas. Foto: TASR

Ministerstvo spravodlivosti vyhlásilo priame vyzvania na rekonštrukciu budov súdov z prostriedkov plánu obnovy. Na rekonštrukciu a obstaranie budov určili približne 182 miliónov eur.

V stredu (21. 12.) o tom informovali dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO), dočasne poverený šéf rezortu spravodlivosti Viliam Karas a generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR Lívia Vašáková.

Spustili tak prvú fázu rekonštrukcie budov súdov za 4,4 milióna eur, ktorá zahŕňa zabezpečenie projektovej dokumentácie, inžinierskej činnosti a autorského dozoru. Na ňu potom nadviaže druhá, realizačná fáza.

„Bude sa týkať 12 okresných súdov po celom Slovensku, dvoch krajských súdov v Bratislave a Nitre i časti Špecializovaného trestného súdu v Pezinku,“ povedal premiér. Neskôr by sa malo pristúpiť aj k rekonštrukcii súdov v Košiciach a Humennom.

Reforma súdnictva

Karas priblížil, že v stredu jednotlivým súdom odošlú výzvy na spustenie procesov pre obstaranie projektovej dokumentácie či autorského dozoru. „Po obstaraní projektovej dokumentácie sa môže spustiť verejné obstarávanie na obstaranie dodávateľov jednotlivých rekonštrukcií súdov,“ podotkol.

Financie z plánu obnovy pre slovenské súdnictvo vyčlenili najmä vďaka realizácii reformy súdnej mapy.

Pre súdnictvo z plánu obnovy vyčlenili približne 250 miliónov eur. „Ďalšie investície pôjdu do IT vybavenia,“ podotkla Vašáková s tým, že ani táto suma nevie pokryť všetky potreby súdnictva. „Práve preto sme sa pri koncipovaní plánu obnovy zamýšľali nad tým, čo všetko sa dá reálne stihnúť v čase, dokedy je plán obnovy určený, čiže do druhého kvartálu 2026,“ dodala.

Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci celoeurópskeho dočasného nástroja Next Generation EU. Ten predstavuje najväčší stimulačný balík v histórii Európskej únie. Cieľom je obnoviť Európu po pandémii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko