Na hlavný obsah

Na ruských pracovných weboch sa objavili inzeráty zháňajúce kopáčov zákopov

Ponúkajú ubytovanie, jedlo a dopravu zadarmo.

Na ruských pracovných weboch sa objavili inzeráty zháňajúce kopáčov zákopov
Ukrajinský vojak kontroluje zákopy vykopané ruskými vojakmi v Chersonskej oblasti. Foto: TASR/AP

Na ruských sociálnych sieťach a internetových stránkach s ponukami práce sa objavili inzeráty zháňajúce pracovníkov pre budovanie zákopov a opevnenia v okupovanej ukrajinskej Záporožskej a Luhanskej oblasti a v Belgorodskej oblasti na západe Ruska. Informuje o tom spravodajský portál Meduza.

V inzerátoch za prácu na rotačnej báze v cykloch od 30 do 90 dní ponúkajú plat 89 000 až 258 000 rubľov (asi 1 300 až 3 750 eur). Hoci takáto odmena prevyšuje ruskú priemernú mzdu, vo väčšine ponúk nie sú uvedené žiadne požiadavky, ktoré by uchádzači mali spĺňať.

Potrebná nie je ani predchádzajúca skúsenosť z podobných odborov, potreba je len byť zdravý. Zamestnávatelia ponúkajú ubytovanie, jedlo a dopravu zadarmo. Práca pozostáva z hĺbenia zákopov, stavby opevnenia a bunkrov alebo rozmiestňovania protitankových zátaras.

Väčšina inzerátov pochádza od spoločnosti Strojkom. Tá na svojich internetových stránkach uvádza, že stavala Krymský most, letisko v Soči alebo mrakodrap Lachta Centr v Petrohrade. Pri inzerátoch StrojKomu sa objavuje mnoho negatívnych komentárov.

Ľudia, ktorí pre túto spoločnosť údajne pracovali, tvrdia, že bývali vo vojenských stanoch, životné podmienky boli zlé, mzdy nie im nevyplácali včas a v plnej výške. „Nenechajte sa nalákať spoločnosťou Strojkom, nech vám sľubujú čokoľvek. Utečte odtiaľ,“ varujú ľudia so skúsenosťou s touto firmou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet