Na hlavný obsah

Na treťom bloku elektrárne Mochovce zistili netesnosť

Technici sa pokúšajú problém vyriešiť.

Na treťom bloku elektrárne Mochovce zistili netesnosť
Pri testoch tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach zistili netesnosť na reaktore. Technici sa pokúšajú problém vyriešiť. Foto: RTVS

Pri testoch tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach zistili netesnosť na reaktore. Technici sa pokúšajú problém vyriešiť. Dostavba jadrovej elektrárne je jedným z najväčších projektov v histórii Slovenska.

Do tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach začali navážať palivo 9. septembra. Po jeho zavezení začali Slovenské elektrárne s fyzikálnym spúšťaním a záťažovými skúškami. Po necelých troch mesiacoch objavili netesnosť.

„V súčasnej dobe je prerušené fyzikálne skúšanie jadrovej elektrárne, a to z dôvodu, že bola identifikovaná netesnosť na deliacich rovinách puzdier, v ktorých sú uložené riadiace pohony kaziet HRK. Keďže takáto netesnosť nie je možná, bolo potrebné pristúpiť k oprave tejto netesnosti a prichádza k pretesneniu deliacich rovín,“ uviedla Marta Žiaková, predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Budúci týždeň pokračujeme v nábehu bloku a v testoch fyzikálneho spúšťania. Prvé prifázovanie a pripojenie na sieť je naplánované zhruba na polovicu januára,“ uviedli Slovenské elektrárne v písomnom stanovisku.

Oprava bude podľa predsedníčky Úradu jadrového dozoru trvať približne desať dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny