Na hlavný obsah

Na troskách Mariupolu vyrastá nové ruské mesto

Zbombardované divadlo využívajú Rusi na propagandistické účely.

Na troskách Mariupolu vyrastá nové ruské mesto
Zbombardované divadlo v Mariupole. Foto: Twitter

Prípravy na novoročné oslavy vyvolávajú v obyvateľoch ukrajinského Mariupola ležiaceho v Doneckej oblasti zmiešané pocity. Mnohí sa celé mesiace skrývali pred bombardovaním a ruskými útokmi. Moskva najnovšie začala s demoláciou tamojšieho divadla. Pri útoku naň na jar zahynulo množstvo ľudí.

Ľudskoprávni aktivisti sa obávajú, že Kremeľ sa snaží odstrániť dôkazy a zakryť tak vraždu stoviek civilistov. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková.

Keď 16. marca ruská armáda zbombardovala divadlo v Mariupole, v ktorom sa skrývalo viac 1 000 ľudí vrátane detí, celý svet zostal v šoku. Ich presný počet sa zrejme už nepodarí zistiť, pretože Kremeľ začal s odstraňovaním trosiek divadla aj tiel obetí.

Na videu je vidieť, ako buldozér ničí časť budovy. Poradca ukrajinského starostu v exile Petro Andruščenko povedal, že Rusi plánujú ponechať prednú časť nedotknutú a zničiť vnútro stavby.

Centrum kultúrneho života?

Komentátor Hospodárskych novin Ondřej Soukup hovorí, že postup nie je nezvyčajný. A nezvyčajné nie je zrejme ani to, že sa tam odohrávajú kultúrne akcie len niekoľko desiatok metrov od miest, kde sú nepochované telá.

„Pred troskami je dnes veľká obrazovka, kde sa púšťajú nejaké propagandistické klipy. Je to zvláštne v tom, že v ruskej televízii uvidíte zábery o tom, ako sa spustí prevádzka divadla. Nedozviete sa však z toho, že mesto je prakticky mŕtve a ostala tam sotva štvrtina obyvateľov, a to len tí, ktorí nemajú kam ísť,“ priblížil Soukup.

Činoherné divadlo v Mariupole bolo centrom kultúrneho života v meste. Dnes je aj miestom, spred ktorého ruská okupačná vláda šíri propagandu. Onedlho by sa mal v Mariupole hrať aj kultový sovietsky muzikál Brémski muzikanti. Namiesto divadla sa však predstavenie bude konať v paláci pionierov.

Ruskí robotníci búrajú v celom Mariupole aj ďalšie zbombardované budovy, pričom mŕtve telá odvážajú spoločne s troskami. Mnoho ukrajinských ulíc sa vrátilo k sovietskym názvom. Agentúra AP pripomína, že školy sa učia podľa ruských osnov a platí sa tam v rubľoch. Na troskách ukrajinského Mariupolu vyrastá nové ruské mesto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál