Na hlavný obsah

Nad cestou v smere zo Strečna do Martina čistia siete na kamene a stromy

Naposledy sa ich údržba robila pred vyše tromi rokmi.

Nad cestou v smere zo Strečna do Martina čistia siete, ktoré majú zadržiavať padajúce kamene a stromy. Naposledy sa väčšia údržba záchytných zariadení robila pred vyše tromi rokmi.

Na ceste pod Strečnom sa akákoľvek údržba spája s obmedzením premávky. V smere na Martin sa počas prác doprava vedie iba v jednom jazdnom pruhu. Trasa stále dopláca na nepostavenú diaľnicu s tunelom Višňové. Po ceste prejde denne okolo 30 000 vozidiel.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak by sa tento úsek vybudoval, intenzity tam klesnú viac ako o polovicu a vlastne tie práce by sa dali urobiť lepšie, neobmedzovala by sa tak doprava. Z a zatiaľ to budeme musieť strpieť tak ako je,“ uviedol Ľubomír Palčák, riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline.

Siete majú minimalizovať prípadné nehody spôsobené pádom skál a stromov. Aktuálne sa zaplnili nielen skalami, ale aj lístím, ktoré ich zadržiavaciu schopnosť znižovalo.

Načasovanie údržby v zimnom období odborník nepovažuje za najšťastnejšie. „Premávka je tam ešte viac komplikovaná, no ale bezpečnosť určite je na prvom mieste,“ dodal Palčák.

„Siete sa čistia v tomto období preto, aby sa pripravili na zimu a na jar kedy dochádza k topeniu snehu a miernej erózii územia,“ ozrejmil Martin Guzi, hovorca Slovenskej správy ciest.

Povolenie na obmedzenie premávky pre čistenie sietí má Slovenská správa ciest až do konca roka. „Počas dopravných špičiek a zlých poveternostných podmienok bude zachovaná obojsmerná premávka,“ informovala Zuzana Šefčíková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny