Na hlavný obsah

Nad prevažnou časťou USA a Kanady zúri snehová búrka

Podľa BBC je 19 ľudí mŕtvych.

Nad prevažnou časťou USA a Kanady zúri snehová búrka
Na ilustračnej snímke snehová búrka. Foto: Unsplash

Nad prevažnou časťou Severnej Ameriky aj v sobotu (24. 12.) zúri rozsiahla zimná búrka, ktorá priniesla sneh, mrznúci dážď, záplavy a mráz a vyžiadala si najmenej 19 životov. Informoval o tom v sobotu spravodajský server BBC.

Bezprecedentná búrka, ktorá už pred vianočným víkendom strhávala elektrické vedenie, spôsobila smrteľné autonehody a viedla k rušeniu letov, sa rozkladá vyše 3 200 kilometrov od amerického štátu Texas po kanadskú provinciu Québec.

Podľa agentúry AP sa varovania a výstrahy pred zimným počasím týkajú približne 60 percent obyvateľov USA.

Teploty v štátoch od Skalistých hôr na západe Spojených štátov po Apalačské pohorie na východe podľa americkej meteorologickej služby klesli drasticky pod bežné hodnoty.

Varovanie pred omrzlinami

„V niektorých oblastiach môže pobyt vonku viesť do niekoľkých minút k omrzlinám,“ varovali meteorológovia. Vydaných varovaní je podľa nich toľko, že to dosahuje takmer rekordnú hranicu.

V severoamerickom štáte Montana teploty dosiahli až mínus 45 stupňov Celzia, mínus 17 stupňov potom zaznamenali v meste Hell v štáte Michigan.

V zasneženej Južnej Dakote došlo bežné palivo príslušníkom miestnych pôvodných kmeňov, ktorí podľa svojich predstaviteľov musia páliť oblečenie, aby sa udržali v teple.

Pobrežie Tichého oceánu na severozápade USA mrznúci dážď pokryl vrstvou ľadu, podľa BBC v zmrznutých uliciach Seattlu korčuľovali niektorí obyvatelia. Pobrežné oblasti na opačnej strane krajiny sa zase potýkajú so záplavami. Niektoré ulice a domy v meste New York zaplavili prílivové vlny.

V piatok (23. 12.) bolo pre počasie v USA zrušených vyše 5 700 letov, bez elektriny sa ocitlo vyše milióna domácností a podnikov. Uzávierky sa týkali niekoľkých diaľnic, pri nehodách v štátoch Ohio, Missouri a Kansasu zomrelo najmenej šesť ľudí. V Kanade sa bez elektriny ocitli tisícky ľudí, výstrahy pred extrémnym mrazom a zimnými búrkami sa týkajú väčšiny krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet