Na hlavný obsah

Najlepším hráčom šampionátu sa stal kapitán majstrov sveta z Argentíny Lionel Messi

Toto ocenenie získal po druhýkrát v kariére.

Najlepším hráčom šampionátu sa stal kapitán majstrov sveta z Argentíny Lionel Messi
Kapitán Argentíny Lionel Messi pózuje so Zlatou loptou pre najlepšieho hráča MS v Katare. Foto: TASR

Kapitán víťaznej argentínskej futbalovej reprezentácie Lionel Messi získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča MS v Katare.

Tridsaťpäťročný útočník Paríža St. Germain sa stal prvým hráčom v histórii, ktorý toto individuálne ocenenie získal druhýkrát v kariére. Udeľujú ho od roku 1982, jeho prvým držiteľom bol Talian Paolo Rossi.

Za MVP hráča turnaja zvolili Messiho aj v roku 2014 v Brazílii. Argentína vtedy podľahla vo finále Nemecku 0:1 po predĺžení.

O osem rokov neskôr sa už Messi v pozícii kapitána „Albicelestes“ dočkal. Jeho tím zvíťazil v nedeľňajšom (18. 12.) finále v Lusaile nad obhajcom titulu Francúzskom 4:2 v jedenástkovom rozstrele, keď v riadnom hracom čase sa zápas skončil 2:2 a po predĺžení bol stav 3:3.

Messi strelil vo finále dva góly a uspel aj v rozstrele. Celkovo na skončenom turnaji zaznamenal sedem gólov, o jeden menej ako Kylian Mbappe, autor francúzskeho finálového hetriku.

Messi sa dokázal ako prvý hráč v histórii MS presadiť gólovo v skupinovej fáze i vo všetkých zápasoch vyraďovačky. Šampionát v Katare bol podľa jeho slov posledný v kariére.

Zlatá kopačka pre Mbappeho

Najlepším strelcom 22. futbalových MS v Katare sa stal s ôsmimi gólmi Francúz Kylian Mbappe.

Ťahúň „Les Bleus“ si zaistil zlatú kopačku vo finálovom stretnutí s Argentínou, v ktorom zaznamenal hetrik. Stal sa tak len druhým hráčom, ktorému sa podarilo trikrát skórovať v zápase o titul.

Francúz Kylian Mbappe si prevzal Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca šampionátu.
Francúz Kylian Mbappe si prevzal Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca šampionátu. Foto: TASR

Pred dvadsaťtriročným Francúzom sa to podarilo iba Angličanovi Geoffovi Hurstovi na domácich MS v roku 1966 proti Západnému Nemecku (4:2).

Mbappe vyhral minisúboj s kapitánom Argentíny Lionelom Messim, ktorý strelil vo finále dva góly a celkovo na šampionáte sedem. Na delenom treťom mieste sa umiestnili štvorgóloví Oliver Giroud z Francúzska a Argentínčan Julian Alvarez.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport