Na hlavný obsah

Najväčší drogový kontraband v dejinách SR má súdnu dohru

V prípade sa spomína aj korupcia slovenského politika.

Najväčší drogový kontraband v dejinách Slovenska má dohru na súde. Pervitín za takmer dve miliardy eur zaistili pred vyše dvoma rokmi v Nitre. V SR za to súdia holandského občana. Do obchodu s bielou smrťou je zapojený aj člen mexického kartelu, ktorý je na úteku. V prípade sa spomína aj korupcia slovenského politika a colníkov.

Pašeráci ukryli takmer jeden a pol tony drogy do dvoch železných pontónov. Kontraband vyrazil z Mexika a cieľovou stanicou bola Austrália. Cez našu krajinu mala zásielka prejsť bez problémov, pervitín sa však zasekol v Nitre.

„Vyšetrovateľ NAKA obvinil dvoch členov medzinárodnej organizovanej skupiny pôsobiacej na území viacerých štátov. Dodávali a predávali drogy v rôznych štátoch Európskej únie,“ uviedol Policajný zbor pred dvoma rokmi. Jeden z Holanďanov sa priznal a vlani v apríli dostal deväťročný trest. Za mrežami je vo svojej krajine. Naďalej v SR súdia jeho komplica.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Šifrovaná komunikácia

Pašeráci medzi sebou komunikovali cez šifrovanú aplikáciu Encrochat špeciálne vytvorenú pre mafiu. Europol ju prelomil a na súde čítajú jej prepisy. Členovia gangu sa v nej bavili aj o tom, komu a koľko zaplatiť, aby drogy zo Slovenska pokračovali ďalej.

Pašerákom veľmi záležalo na tom, aby sa pervitín čo najskôr dostal do Austrálie. Tam by na čiernom trhu zarobili takmer dve miliardy eur. Oba železné pontóny stáli v Nitre týždeň.

„Nepočujúci a plešatý vravia, že rokujú s chlapom z vlády a vypočujú, aká je jeho cena a podmienky. Je veľmi vysoko vo vláde. Ponúknite dva milióny eur po dodávke na sklad v Austrálii,“ písalo sa v úryvku z komunikácie cez Encrochat.

Polícia zisťovala, akého politika aj colníkov mali pašeráci na mysli. Na ich mená sa zrejme nepríde. Jedného z ďalších členov pašeráckeho gangu zatkli v Dubaji. Zatiaľ sa nevie, či ho na Slovensko vydajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko