Na hlavný obsah

Najväčšiu averziu voči utečencom z Ukrajiny majú z krajín V4 Slováci

Pozitívny postoj k utečencom z Ukrajiny majú hlavne Poliaci.

Najväčšiu averziu voči utečencom z Ukrajiny majú z krajín V4 Slováci
Na ilustračnej snímke ukrajinská vlajka. Foto: Unsplash

Obyvatelia Slovenska majú z krajín vyšehradskej štvorky (V4), do ktorej patrí tiež Česko, Maďarsko a Poľsko, najväčšiu averziu voči ukrajinským utečencom. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v pondelok (12. 12.) poskytla mimovládna organizácia Globsec.

Výrazná väčšina Čechov a Poliakov usudzuje, že zodpovedným za začatie vojny na Ukrajine je Rusko. Na Slovensku a v Maďarsku má tento názor menej ako polovica obyvateľov.

Slovensko je v rámci V4 jedinou krajinou, kde väčšina obyvateľov (52 percent) zastáva negatívny názor na ľudí, ktorí z Ukrajiny utekajú pred vojnou. Sondáž ukázala, že najmenej negatívne vnímajú ukrajinských utečencov obyvatelia Poľska (11 percent), Maďarska (15 percent) a potom Česka (25 percent).

Patrik Szicherle, jeden z autorov prieskumu, upozornil, že jedným z kľúčových faktorov negatívneho vnímania ukrajinských utečencov na Slovensku sú obavy obyvateľov z toho, že pomoc zhorší ekonomickú situáciu na Slovensku.

Pozitívny postoj

Pozitívny postoj k utečencom z Ukrajiny majú hlavne Poliaci (85 percent obyvateľstva). Na ďalších miestach boli Maďari (82 percent), Česi (73 percent) a až na poslednom mieste s odstupom obyvatelia Slovenska, kde pozitívny názor na utečencov z Ukrajiny vyslovilo len 42 percent respondentov.

Za najmenej výhodnú formu pomoci utečencom z Ukrajiny označila väčšina obyvateľov krajín V4 poskytovanie bezplatných jazykových kurzov či bezplatného alebo dotovaného ubytovania.

Podľa Globsecu na konci novembra bolo v Poľsku zaregistrovaných 1,5 milióna utečencov z Ukrajiny. V Česku išlo o takmer pol milióna, na Slovensku 100 000 a v Maďarsku 31 000 osôb.

Až 84 percent respondentov z Poľska a 72 percent z Česka uviedlo, že za začatie vojny na Ukrajine je zodpovedné Rusko. V Maďarsku a na Slovensku tento názor zastávalo zhodne 43 percent ľudí. Na Slovensku až 39 percent obyvateľov viní z konfliktu na Ukrajine Spojené štáty a NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko