Na hlavný obsah

NAKA začala trestné stíhanie pre obstarávanie právnych služieb

Informovala o tom spoločnosť MH Manažment.

NAKA začala trestné stíhanie pre obstarávanie právnych služieb
Ilustračná snímka - policajt NAKA v uniforme. Foto: Polícia SR, Facebook

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie v kauze obstarávania právnych služieb Fondom národného majetku SR. Informovala o tom spoločnosť MH Manažment, ktorá je jeho právnym nástupcom. Potvrdil to tiež vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„Súčasnému vedeniu spoločnosti MH Manažment sa podarilo obnoviť trestné stíhanie v kauze obstarávania právnych služieb, v ktorej sa vyplatilo neuveriteľných 30 miliónov eur advokátskym kanceláriám Bžán a Dvorecký“. Ozrejmila manažérka marketingu a komunikácie spoločnosti Andrea Devánová.

Priblížila, že Fond národného majetku SR zrealizoval v roku 2014 verejné obstarávanie právnych služieb. A uzavrel zmluvy s advokátskymi kanceláriami Bžán a Dvorecký.

„Výsledkom bola platba 30 miliónov eur za poskytovanie právnych služieb týmito kanceláriami. Trestné konanie zastavili v roku 2019,“ doplnila.

Predsedníčka predstavenstva MH Manažment Marianna Ondrová informovala, že po ich nástupe do spoločnosti hľadali spôsoby, ako oživiť zastavené trestné konania. „Spravili sme interný audit, v ktorom sme zistili nové skutočnosti. Následne sme požiadali generálnu prokuratúru o preskúmanie zákonnosti v predsúdnom trestnom konaní, ktorá posunula náš podnet na špeciálnu prokuratúru,“ ozrejmila.

V tejto veci podľa nej v súčasnosti vedú viacero sporov. Upozornila, že padlo aj prvé rozhodnutie vo forme medzitýmneho rozsudku. „Súd určil, že neexistuje právo žalovaného (AK Dvorecký) proti žalobcovi na zaplatenie odmeny podľa zmluvy o poskytovaní právnych služieb z 3. februára 2015,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko