Na hlavný obsah

Napätie na severe Kosova neutícha

Srbi tam už tretí deň blokujú hlavné cesty.

Napätie na severe Kosova neutícha
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Napätie na severe Kosova neutícha. Srbi tam už tretí deň blokujú hlavné cesty po tom, keď kosovská polícia začala zatýkať občanov podozrivých z rôznych násilností. Západ odsudzuje akékoľvek útoky. Aj tie na mierové misie. Srbov vyzvali na odstránenie barikád. V Srbsku je spolupracovníčka RTVS Jarmila Paulíková, aká je momentálna situácia?

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jarmila Pavlíková.

Sever Kosova je stále blokovaný políciou a občanmi, ktorí na protest proti zatýkaniu polície postavili na viacerých miestách zátarasy. Pešo ani autom sa nedá prejsť cez hraničné priechody so Srbskom. Od pondelka (12. 12.) zostanú zatvorené základné a stredné školy na severe Kosova, ktoré fungujú v srbskom systéme. Občania netaja obavu z možnej eskalácie napätia.

Kosovské ministerstvo vnútra včera vyhlásilo, že má potrebné kapacity na odstránenie barikád a tvrdí, že v koordinácii so západnými partnermi príjme adekvátne opatrenia.
Na odstránenie barikád vyzvali aj veľvyslanectvá Ameriky a Spojeného kráľovstva.

Mierovým misiám vyjadrili podporu a obe strany vyzvali k urýchlenému upokojeniu situácie. Blokovanie ciest označili za protizákonné, čo nahnevalo Srbsko.

Podľa premiérky Any Brnabićovej sú barikády výzvou na mier a na to, aby medzinárodný partneri začali konať.

V Belehrade v nedeľu (11. 12.) zasadala Bezpečnostná rada. Po nej prezident Aleksandar Vučič vyzval občanov k rešpektovaniu príslušníkov EULEX (misia Európskej únie na presadzovanie práva v Kosove) a KFOR (vojenská mierová misia vedená NATO, zodpovedná za udržiavanie mieru v Kosove). Ich zase, aby nepodnikli žiadne násilné kroky proti demonštrantom.

Čo viedlo k opätovnému vyhroteniu situácie?

Na severe Kosova bolo od začiatku decembra zaznamenaných viacero incidentov, kde mali byť použité strelné zbrane i ručné granáty. Naposledy sa malo strieľať v sobotu (10. 12.) po zatknutí policajného dôstojníka, ktorého Priština obviňuje z vyvolávania nepokojov vo väčšinovo srbských oblastiach, kde boli po odchode Srbov z kosovských inštitúcií vypísané komunálne voľby.

Cieľom streľby bolo podľa médií aj vozidlo európskej policajnej misie EULEX. Kto je za streľbu zodpovedný nie je jasné. V ten istý deň kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová oznámila, že sa voľby odkladajú na apríl budúceho roka.

Podľa Belehradu príslušníci mierových misií robia málo pre bezpečnosť občanov v regióne, preto predstavitelia Srbska oznámili, že krajina zváži návrat svojich príslušníkov bezpečnostných zložiek na územie Kosova.

S tým by ale musela súhlasiť mierová misia KFOR. Srbsko pripúšťa, že to zrejme nepovolí. Prezidentka Osmaniová to rázne odmietla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál