Na hlavný obsah

Navaľnyj tvrdí, že Prigožin navštívil jeho väznicu a verboval väzňov do bojov

Ponuku malo prijať asi 90 väzňov.

Navaľnyj tvrdí, že Prigožin navštívil jeho väznicu a verboval väzňov do bojov
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Šéf Vagnerovej skupiny údajne navštívil väznicu, v ktorej je ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj a do bojov na Ukrajine sa snažil verbovať miestnych väzňov. Uviedol to v stredu (21. 12.) Navaľnyj s tým, že návštevu Jevgenija Prigožina mu opísal „očitý svedok“, píše agentúra Reuters. 

Prigožin mal ponúkať väzňom milosť, ak s Vagnerovcami prežijú v bojoch aspoň šesť mesiacov. Ponuku údajne prijalo 80 až 90 väzňov. 

Návštevu však nepotvrdil a prostredníctvom svojej tlačovej služby uviedol, že na ponuke „druhej (životnej) šance“ väzňom nevidí nič zlé. „Nikto nemôže človeka zbaviť práva na obranu vlasti, matky či rodiny všetkými dostupnými prostriedkami,“ uviedol.

Reuters pripomína, že v septembri sa v médiách objavili zábery, ako Prigožin verbuje odsúdencov vo väznici v meste Joškar-Ola v ruskej Marijskej republike.

Navaľnyj na Twitteri napísal, že nábor väzňov odhaľuje, v akom rozklade je krajina. „V Rusku sa pre budúcu porážku v hanebnej vojne ničia právne základy,“ napísal. Príspevky na sociálnych sieťach zverejňuje prostredníctvom siete právnikov a spolupracovníkov.  

Prigožin zareagoval, že mnohým Navaľného podporovateľom štát umožnil utiecť do zahraničia. „Mali byť zoskupení do jedného trestaneckého práporu a vydaní mne. A nepochybujte o tom, že by všetci zomreli ako hrdinovia,“ reagoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet