Na hlavný obsah

Nehoda plavidla s migrantmi v Lamanšskom prielive si vyžiadala štyri obete

Zachrániť sa podarilo 43 ľudí.

Nehoda plavidla s migrantmi v Lamanšskom prielive si vyžiadala štyri obete
na snímke vracajúci sa záchranári z rozsiahlej pátracej akcie po nočnej nehode malého plavidla v Lamanšskom prielive. Foto: TASR/AP

Štyri osoby zahynuli pri nehode malého plavidla s migrantmi v Lamanšskom prielive, oznámila v stredu (14. 12.) britská ministerka vnútra Suella Bravermanová. Informovala o tom britská spravodajská stanica Sky News.

Plavidlo sa prevrátilo v noci na stredu pri pobreží grófstva Kent na juhu Anglicka. Do pátrania po preživších sa zapojili záchranári z Británie i Francúzska. Britské médiá prvotne písali o troch obetiach.

Zachrániť sa podarilo 43 ľudí, informovali britské médiá s odvolaním na zdroje z prostredia britskej vlády. Záchrannú operáciu výrazne komplikovalo najmä mrazivé počasie.

Bravermanová uviedla, že o tejto nehode hovorila so svojím francúzskym náprotivkom Géraldom Darmaninom a s predstaviteľmi britskej pohraničnej stráže. Dodala, že v tejto chvíli by bolo nevhodné zachádzať do ďalších podrobností o tomto tragickom incidente.

Ministerka zároveň vyjadrila „hlbokú sústrasť všetkým zasiahnutým“, ako aj vďačnosť všetkým záchranárom. „Toto sú také dni, akých sa obávame,“ povedala. Snahy migrantov o prekročenie Lamanšského prielivu označila ako „smrteľne nebezpečné úsilie“.

Bravermanová uviedla, že organizované zločinecké skupiny prevádzačov zaobchádzajú s ľuďmi ako s tovarom. Dodala, že britská vláda sa snaží s touto činnosťou pašerákov ľudí skoncovať.

K tomuto tragickému incidentu došlo iba niekoľko hodín po tom, ako britský premiér Rishi Sunak prisľúbil nové zákony na boj proti nelegálnej migrácii, pripomína Sky News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet