Na hlavný obsah

Nemecký investor do Rimavskej Soboty nepríde

Dôvodom má byť nedostatok ihličnatého dreva v SR.

Nemecký investor do Rimavskej Soboty nepríde
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko zrejme príde o významného investora. Rokovania ministerstva hospodárstva s nemeckou firmou na spracovanie dreva sú na bode mrazu. Rezort hospodárstva do štátneho priemyselného parku v Rimavskej Sobote hľadá nového investora.

Firma Ziegler chcela na Slovensku ťažiť aj spracovať drevo. Konateľ spoločnosti Andreas Sandner v lete uviedol, že by firma mohla ročne spracovať okolo milióna kubických metrov dreva. Proti tomu sa však postavili viaceré drevárske spoločnosti.

„Pýtame sa, odkiaľ ich vezme? Ak by ich zobral z kapacít, ktoré momentálne máme na Slovensku, malé regionálne a stredné píly nebudú mať čo píliť a jednoducho zaniknú,“ zdôraznil v septembri Peter Zemaník, generálny sekretár Zväzu spracovateľov dreva SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Práve nedostatok ihličnatého dreva na Slovensku má byť dôvod, prečo bavorská firma od príchodu na slovenský trh upustila. Súčasné vedenie rezortu hospodárstva preto mení stratégiu.

„Aby prišli možno menší investori na začiatku, s jednoduchším typom výroby tak, aby sme pripravili región na príchod budúceho strategického investora,“ vysvetlil štátna tajomník rezortu hospodárstva Peter Švec.

Pozemky s rozlohou vyše 80 hektárov na priemyselný park v Rimavskej Sobote sú pripravené. Rezort hospodárstva plánoval začať s jeho výstavbou začiatkom budúceho roka. To sa zrejme nestihne.

Súťaž na vybudovanie dopravnej infraštruktúry parku by sa podľa primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka mala začať na jar budúceho roka. Vtedy by mohlo byť známe aj prvé meno investora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny