Na hlavný obsah

Nemecký kancelár Olaf Scholz má za sebou rok v úrade

Podľa mnohých analytikov zanecháva rozpačitý dojem najmä v zahraničnej politike.

Nemecký kancelár Olaf Scholz má za sebou rok v úrade
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz má za sebou rok v úrade. Podľa mnohých analytikov zanecháva rozpačitý dojem najmä v zahraničnej politike. Dodávajú však, že mimoriadne situácie si vynútili kroky, ktoré si nemecká vláda nedokázala predstaviť.

Kancelár Scholz už oznámil, že v budúcich voľbách, o necelé tri roky, bude opäť kandidovať, hoci prieskumy naznačujú, že Nemci obľubujú iných politikov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Keď Scholz pred rokom v Bundestagu prisahal na ústavu, že sa bude usilovať o blaho nemeckého ľudu, ešte netušil, že viac energie bude musieť venovať situácii mimo hraníc Nemecka. Politika jeho vlády však podľa komentátorov pôsobí rozporuplne. Samotnému lídrovi vyčítajú neobratnosť v zahraničnej politike, povýšeneckosť aj slabú komunikáciu.

Človek bez charizmy?

Nemci ho od začiatku vnímajú ako človeka bez charizmy. Vladimír Handl z Karlovej univerzity vidí problém jeho vlády v tom, že musela reagovať na radikálnu zmenu situácie. Historicky prvá koalícia sociálnej demokracie totiž pôvodne chcela realizovať modernizačný program.

„Musela sa preorientovať a reagovať na ruskú vojnu proti Ukrajine a energetickú krízu. A preto teda je to jej konanie v niektorých momentoch váhavé. A táto váhavosť ovplyvnila aj obraz vlády vo verejnosti,“ povedal.

Medzinárodné spoločenstvo aj samotní Nemci kritizovali najmä zdržanlivý postoj a neskoré reakcie proti ruskej agresii na Ukrajine. Najmä keď odmietalo Kyjevu poslať ťažké zbrane. Handl to vidí inak.

„Na to, ako dlho sa Nemecko snažilo získať Rusko pre nejakú normálnu mierovú politiku spoločne s Európou a na to, že Nemecko je skutočne štát, ktorý nie je zvyknutý v povojnovom období používať silu skôr vsádza na diplomaciu a hospodárske styky, tak na to bol ten nemecký obrat v podstate bleskovo rýchly,“ dodal.

Vyzdvihol, že aj napriek kritike Berlín nakoniec patrí k štyrom kľúčovým podporovateľom Kyjeva civilne, vojensky aj finančne. Aj keď mediálny obraz vlády Scholza doma ani v zahraničí nie je veľmi dobrý, podľa Vladimíra Handla je to aj preto, že samotný kancelár zatiaľ nemá takú autoritu ako jeho predchodkyňa Angela Merkelová.

Najmä v zahraničnej politike by mal podľa neho upevniť rolu Nemecka ako významného štátu, bez ktorého sa žiadne zásadné európske riešenia neprijímajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál