Na hlavný obsah

Netanjahu zostavil novú izraelskú vládu

Stalo sa tak len niekoľko minút pred uplynutím jeho mandátu.

Netanjahu zostavil novú izraelskú vládu
Líder izraelskej strany Likud Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Dezignovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu (21. 12.) oznámil, že zostavil novú izraelskú vládu. Spravil tak len niekoľko minút pred uplynutím svojho mandátu na sformovanie vlády, informovala o tom agentúra AFP.

Netanjahu získal mandát na zostavenie novej vlády po víťazstve v novembrových parlamentných voľbách. Po ňom na seba prevzal úlohu týkajúcu sa ukončenia bezprecedentnej patovej situácie v izraelskej politike. V jej dôsledku sa za menej ako štyri roky konalo v Izraeli pätoro volieb.      

Mandát na zosvatanie vlády mal Netanjahuovi vypršať v stredu o polnoci. Len niekoľko minút predtým však v telefónom rozhovore informoval izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga, že „bol schopný zložiť vládu“, uviedla Netanjahuova kancelária vo vyhlásení.

Zároveň potvrdila, že Netanjahuova strana Jednota (Likud) sformuje novú vládu koalíciou s hlavnými ultraortodoxnými politickými stranami Izraela a kontroverznými krajne pravicovými stranami vrátane strany Náboženský sionizmus. Podľa AFP sa tak Netanjahu postaví na čelo zatiaľ najpravicovejšej vlády v dejinách Izraela.

Väčšina v parlamente

Netanjahuovej konzervatívnej strane Jednota sa spolu s podobne zmýšľajúcimi nábožensko-nacionalistickými stranami podarilo získať v novembrových voľbách pohodlnú väčšinu v parlamente. A to 64 zo 120 kresiel.

No uzatvorenie koaličnej dohody brzdili spory súvisiace s navrhovaným legislatívnym balíkom, ktorý rieiši celý rad problémov od právomocí na západnom brehu Jordánu po ministerskú kontrolu nad políciou, píše Reuters.

Netanjahu musí teraz v priebehu týždňa predstaviť svoju novú vládu, ktorá sa ujme úradu v čase, stupňujúceho sa násilia na západnom brehu Jordánu, kde za uplynulý rok zabili už vyše 150 Palestínčanov a viac než 20 Izraelčanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet