Na hlavný obsah

Netanjahuova vláda získala dôveru parlamentu

Podporilo ju 63 zo 120 poslancov.

Netanjahuova vláda získala dôveru parlamentu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Poslanci izraelského parlamentu vyslovili vo štvrtok dôveru novej koaličnej vláde premiéra Benjamina Netanjahua. Informovala o tom agentúra AFP.

Pri štvrtkovom (29. 12.) hlasovaní ju podporilo 63 z celkovo 120 poslancov, informovala agentúra Reuters. Kabinet, ktorý má teraz oficiálne zložiť prísahu, sa považuje za najpravicovejší v dejinách krajiny.

Za nového predsedu izraelského parlamentu krátko predtým poslanci zvolili Amira Ohanu z Netanjahuovej pravicovej strany Likud. Ide o vôbec prvého šéfa Knesetu, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite, píše agentúra AFP.

Bezprostredne po hlasovaní o dôvere zložil 73-ročný Netanjahu — vôbec najdlhšie slúžiaci izraelský premiér — a členovia jeho kabinetu predpísanú prísahu.

Agentúra AP označila novú, v poradí 37. vládu za najpravicovejšiu a najviac nábožensko-konzervatívnu v dejinách štátu Izrael. Jej ktorej súčasťou sú okrem Likud aj židovskí ultranacionalisti a náboženské strany.

Viacerí majú obavy

Víťazstvom v predčasných voľbách, ktoré sa v Izraeli konali 1. novembra, Netanjahu získal mandát na zostavenie vlády napriek tomu, že ho obvinili z korupcie. Zloženie nového kabinetu vyvolalo znepokojenie nielen zo strany sekulárnej časti izraelskej spoločnosti či LGBT+ komunity, ale aj podnikateľského či vojenského sektora.

Podľa AFP sa v tejto súvislosti objavujú obavy z možného ďalšieho vyhrotenia situácie v Predjordánsku, ktoré je opakovane dejiskom zrážok medzi palestínskymi radikálmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami. Tamojšiu situáciu považujú analytici za najhoršiu za posledných 20 rokov.

Nová vláda by okrem iného chcela obmedziť právomoci nezávislej izraelskej justície a pokračovať v rozširovaní nelegálnych židovských osád v okupovanom Predjordánsku.

Netanjahu za svoj hlavný zahraničnopolitický cieľ označil snahu zabrániť Iránu získať jadrové zbrane a zaistiť vojenskú prevahu Izraela v regióne. Chce tiež dosiahnuť dohody o normalizácii vzťahov s ďalšími arabskými krajinami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet