Na hlavný obsah

Nezávislosť od Spojeného kráľovstva si želá 56 % Škótov

Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos.

Nezávislosť od Spojeného kráľovstva si želá 56 % Škótov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Až 56 % Škótov si teraz želá nezávislosť Škótska od Spojeného kráľovstva, vyplýva z prieskumu agentúry Ipsos publikovaného Reuters. Podiel je o šesť percentuálnych bodov vyšší oproti podobnému prieskumu z mája.

Britský najvyšší súd pred dvoma týždňami rozhodol, že Škótsko nemôže bez súhlasu Londýna usporiadať druhé referendum o nezávislosti.

Rastúca podpora nezávislosti je de facto aj podporou pre najsilnejšiu stranu v škótskom parlamente, teda pre Škótsku národnú stranu (SNP), ktorej hlavným politickým programom je nezávislosť od Británie.

„Či ide len o rýchly nárast v reakcii na rozhodnutie britského súdu, alebo o dlhodobejší trend, sa len ukáže,“ uvádza Emily Grayová, riaditeľka škótskej pobočky Ipsos.

Tému škótskej nezávislosti spomenula pri stredajších (7. 12.) interpeláciách vo Westminsteri poslankyňa za SNP Philippa Whitfordová. Premiéra Rishiho Sunaka sa spýtala, či je presvedčený o tom, že Spojené kráľovstvo je stále dobrovoľným zväzkom národov, a či môže objasniť, ako sa Škóti môžu demokraticky rozhodnúť, či v ňom chcú zotrvať.

„Plne rešpektujeme rozhodnutie Najvyššieho súdu a v Spojené kráľovstvo máme dôveru. So škótskou vládou budeme konštruktívne spolupracovať tak, aby sme naplnili potreby škótskych občanov,“ reagoval Sunak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet