Na hlavný obsah

Niekdajšia sekretárka z nacistického koncentračného tábora podala odvolanie

Odvolala sa proti jej dvojročnému podmienečnému trestu.

Niekdajšia sekretárka z nacistického koncentračného tábora podala odvolanie
Irmgard Fuchnerová. Foto: TASR/AP

Deväťdesiatsedemročná bývalá sekretárka v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof, ktorú minulý týždeň odsúdili na dvojročný podmienečný trest, podala odvolanie. V tlačovej správe to v stredu (28. 12.) uviedol súd v severonemeckom Itzehoe.

Podané odvolanie podľa súdu znamená, že prvotný rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a na Irmgard Furchnerovú je naďalej potrebné nazerať ako na nevinnú. Pri skúmaní procesu Spolkový súdny dvor posúdi výlučne to, či sa súdne konanie viedlo riadne a nebol počas neho porušený zákon. Ďalšie dokazovanie vykonávať nebude, ani znovu vypočúvať svedkov.

Podľa obžaloby Furchnerová dobre vedela, čo sa v tábore deje, a svojou prácou napomáhala jeho ďalšiemu fungovaniu. Zo svojej pracovne na prvom poschodí veliteľstvo videla do veľkej časti tábora, vrátane zhromažďovania, na ktorom noví väzni prechádzali selekciou.

Navyše musela podľa vyšetrovateľov vidieť a predovšetkým cítiť takmer stále prítomný pach z krematórií spaľujúcich mŕtvych.

Obhajoba odmietala, že by o zverstvách vedela, a požadovala oslobodenie viny. Súd však pri vynesení rozsudku 20. decembra konštatoval, že sa „jednoducho nedá predstaviť“, aby si vtedy vraždy nevšimla. Vyhovel preto návrhu obžaloby, ktorá požadovala dvojročný podmienečný trest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet