Na hlavný obsah

Niektoré samosprávy svojim obyvateľom znížia alebo úplne odpustia miestne dane

K takémuto kroku pristúpila Banská Bystrica, Zvolen aj Sliač.

Niektoré samosprávy svojim obyvateľom znížia alebo úplne odpustia miestne dane
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Miestne dane zvyšuje množstvo samospráv, aj keď ide o nepopulárny krok. Niektoré ich však svojim obyvateľom znížia, či úplne odpustia.

Rozpočty slovenských rodín, ktoré výrazne zaťažila takmer 15-percentná inflácia, sa od nového roka napnú ešte viac. Väčšina samospráv bude totiž od svojich obyvateľov žiadať vyššie miestne dane.

„Nemáme v podstate inú možnosť, ako takýmto spôsobom dostať do rozpočtu peniaze,“ uviedol primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Zníženie i úplné odpustenie daní

Hoci viaceré samosprávy miestne dane navyšujú, pri niektorých môžu určiť, kto má nárok na ich zníženie, či úplné odpustenie.

„Dôležité je to, aby samospráva našla kompromis medzi tým, aké financie potrebuje získať a aké sú možnosti platcov daní. Každý poplatok môže mať iné kritéria na to, komu možno priznať úľavu,“ vysvetlil Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska.

Najčastejšie mestá a obce takto pomáhajú okrem seniorov, aj držiteľom preukazu ZŤP či ľuďom v hmotnej núdzi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Daňový balík z dielne ministerstva financií nemyslí na tých najzraniteľnejších. Preto sa mesto Banská Bystrica rozhodlo zvýšiť zľavu z dane z nehnuteľnosti pre seniorov nad 70 rokov, a to zo 60 na 70 percent,“ priblížila hovorkyňa mesta Banská Bystrica Dominika Adamovičová.

Mesto Zvolen takisto dlhodobo poskytuje úľavy seniorom nad 70 rokov z dani z nehnuteľností či z dani za psa. Obyvatelia Sliača budú môcť napríklad požiadať o zníženie poplatku za smeti.

Aké možnosti ponúka samospráva, sa obyvatelia dozvedia napríklad aj na mestskom či obecnom úrade. Niektoré úľavy sú priznávané automaticky, o iné treba žiadať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny