Na hlavný obsah

Niektorí ľudia by mohli pre navýšenie minimálnej mzdy prísť o prácu, tvrdí ekonóm

Od nového roka Slováci zarobia najmenej 700 eur.

Niektorí ľudia by mohli pre navýšenie minimálnej mzdy prísť o prácu, tvrdí ekonóm
Na ilustračnej snímke sú peniaze. Foto: RTVS

Minimálna mzda bude od nového roka 700 eur. Vyše 200 000 pracujúcich tak zarobí o desiatky eur navyše. Veľkí zamestnávatelia a odborári našli zhodu. Ekonóm upozorňuje na odvrátenú tvár, niektorí ľudia môžu prísť o prácu.

Minimálna mzda na Slovensku patrí medzi tie najnižšie v rámci krajín Európskej únie (EÚ). A to aj napriek tomu, že za posledné dva roky vzrástla o 11 percent. Pri súčasnej 15-percentnej inflácii, energetickej kríze a stále nekončiacej vojne na Ukrajine je preto jej zvýšenie východiskom pre tých, ktorí to potrebujú najviac.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Jozef Špirko informoval, že budúci rok bude minimálna mzda o 54 eur vyššia v porovnaní s rokom 2022. Ide zároveň o najväčšie navýšenie minimálnej mzdy v histórii Slovenska.

Dohoda medzi odborármi a zamestnávateľmi vznikla prvý raz. Prezidentka konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová vysvetlila, že ide o dohodu na bilaterálnej úrovni, bez akýchkoľvek politických nánosov a bez toho, aby do toho zasahovala vláda.

Dve strany mince

V čistom tak budú zamestnanci s minimálnou mzdou od 1. januára 2023 dostávať najmenej 563 eur. Ide o približne štyri percentá slovenských zamestnancov. Predstavuje to asi 217 000 ľudí.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger podotkol, že ide najmä o ľudí pracujúcich v školských jedálňach, kuchyniach či v odpadovom hospodárstve.

„Sme veľmi radi, že môžeme takouto formou pomôcť týmto ľuďom, pretože chcú pracovať a pracujú v ťažkých pracovných podmienkach, ktoré by sa mali týmto pádom zlepšiť a zlepší sa aj ich finančná situácia v rodinách,“ dodal.

Analytik inštitútu INESS Róbert Chovanculiak upozornil, že zvyšovanie minimálnej mzdy má dve tváre. Tú dobrú reprezentujú ľudia, ktorým sa zvýši príjem. Odvrátená stránka sú podľa neho ľudia, ktorí sa pre zvýšenú minimálnu mzdu nedostanú do zamestnania a tí, ktorých prepustia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika