Na hlavný obsah

NKÚ: Agrorezort vyplatil desiatky miliónov eur bez kontroly

Peniaze mali ísť na udržateľné projekty či aktivity.

NKÚ: Agrorezort vyplatil desiatky miliónov eur bez kontroly
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ministerstvo pôdohospodárstva vyplácalo prostredníctvom Národného poľnohospodárskeho a potravinového centra (NCCC) štátnu podporu len za vyplnenie dotazníkov niekoľko rokov. Poľnohospodárom dávali tisícky eur len za ich údaje, a nie na cielené aktivity alebo projekty. Informoval o tom v utorok (20. 12.) Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

Týmto spôsobom od roku 2019 do roku 2021 rezort vyplatil viac ako 45 miliónov eur. Úrad zistil, že štát nekontroloval ani dôveryhodnosť poskytnutých údajov a ani to, na aký účel sa prostriedky použijú. Systém označil za netransparentný a vysoko neefektívny.

„Systém zavedený ešte pred desiatimi rokmi mal pomôcť preklenúť obdobie potrebné pre schválenie oficiálnej schémy štátnej pomoci pre slovenských poľnohospodárov z Bruselu,“ konštatuje predseda slovenských kontrolórov Ľubomír Andrassy.

Dodal, že mechanizmu je ukážkovým príkladom plytvania verejnými prostriedkami. NKÚ na vybranej vzorke dotazníkov odhalil porušenie finančnej disciplíny vo výške 1,5 milióna eur. Žiadatelia dostali financie napriek tomu, že dotazníky vyplnili nesprávne alebo v nich chýbali potrebné údaje.

Netransparentná schéma

Kontrolóri prišli na významné riziká súvisiace s nedostatočnou transparentnosťou nastavenej schémy podpory výroby v rámci istých úloh, ale aj z pohľadu výšky poskytnutých prostriedkov. „Za bezmála jedno desaťročie sa vďaka netransparentnému a nehospodárnemu konaniu vedúcich zamestnancov NPPC vyplatilo bezmála 107 miliónov eur,“ upresnil Andrassy.

Podotkol, že týmto konaním sa porušoval zákon o rozpočtových pravidlách a zároveň sa nedodržali princípy finančného riadenia.

Z vybranej vzorky 384 dotazníkov z obdobia 2019 – 2021 sa zistilo, že štát vyplatil dotácie na základe nesprávne alebo neúplne vyplnených dotazníkov 194-krát. Ide o viac ako 50-percentnú chybovosť. Kontrolóri objavili aj dotazníky, na ktorých žiadatelia vyplnili len meno a priezvisko, priblížila NKÚ. V jednom prípade dotazník vôbec nepredložili.

Fungovanie mechanizmu financovania kontraktov.
Fungovanie mechanizmu financovania kontraktov.Foto: Najvyšší kontrolný úrad SR

Súčasné vedenie agrorezortu pred ukončením kontroly prijalo viaceré opatrenia na odstránenie nedostatkov zistených NKÚ. Rozhodujúcim krokom zo strany ministra pôdohospodárstva bolo zrušenie poskytovania podpory dotazníkovou formou. Agrorezort tak po takmer desiatich rokoch pristúpil k vypracovaniu notifikovaných schém štátnej pomoci.

Pomocou nich sa bude poskytovať podpora podnikateľom pôsobiacim v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva na základe pravidiel, ktoré sú nielen v súlade s národnými rozpočtovými pravidlami, ale aj európskymi princípmi štátnej pomoci.

V dôsledku závažností zistení národní kontrolóri avizujú priebežné monitorovanie stavu plnenia prijatých opatrení zo strany NCCC, ale aj rezortu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika