Na hlavný obsah

Nová električková trať môže vážne ohroziť novú budovu SND

Rezort kultúry odmieta výstavbu v tejto lokalite.

Nová električková trať môže vážne ohroziť novú budovu SND
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Stále nie je jasný osud novej električkovej trate, ktorá by mala viesť popred novú budovu Slovenského národného divadla. Ministerstvo kultúry a bratislavský magistrát sa stále nedohodli. Odborníci v novej štúdii upozorňujú, že táto trasa električky má vážne riziká.

Na podnet rezortu kultúry miesto skúmali odborníci. Zistili, že vibrácie, ktoré spôsobuje električka, môžu budovu divadla poškodiť.

„Na základe výsledkov, ktoré sme získali neodporúčame, aby sa tade viedla električková trať. Výsledky jednoznačne potvrdili, že prenos kmitania alebo vibrácií a hluku o nízkych frekvenciách sa bude prenášať do priestorov budovy,“ uviedol Stanislav Žiaran, zodpovedný riešiteľ štúdie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Keďže pod plánovanou traťou sú podzemné garáže, koľaje električky by mali stáť na vyvýšenej konštrukcii, teda na viadukte. Nízke frekvencie z vibrácií by sa šírili až do sál divadla. Podľa odborníka by nepomohli ani tlmivé materiály.

Vlastníkom časti pozemkov, cez ktoré bude električková trať prechádzať, je ministerstvo kultúry. Rezort rieši projekt s vedením hlavného mesta už viac ako dva roky. Na vhodnom riešení sa však stále nedohodli.

Rezort výstavbu trate v tejto lokalite odmieta. Magistrát tvrdí, že v súčasnosti preferuje iné riešenie, ktoré však nekonkretizoval.

,,Ministerstvo kultúry v štúdii posúdilo také konštrukčné riešenie, ktoré pojednáva o viadukte, avšak toto konštrukčné riešenie neprichádza do úvahy práve pre možné negatívne dosahy,“ povedala hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková. Bratislava pracuje na ďalšej technickej štúdii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny